IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
10:00 | 16 юли 2021
Обновен: 14:21 | 29 април 2024

Брюксел до България: Спрете със сводките за психогодността на тираджиите

Няма причина да се предполага, че професионалните дейности по управление на превозни средства пораждат конкретни опасения за пътната безопасност

По материала работи: Слав Велев
Брюксел до България: Спрете със сводките за психогодността на тираджиите

Европейската комисия съобщи, че е изпратила официално уведомително писмо до България за това, че нашата страна е въвела допълнителни задължения за професионалните водачи, които са в нарушение европейските правила за свидетелствата за управление на превозни средства и за професионална компетентност, пише "Монитор".

От професионалните водачи (особено на товарни автомобили и автобуси) у нас се изисква да представят свидетелство за психологическа годност, в допълнение към свидетелството за управление на МПС. Европейските правила определят условията за издаване, подновяване или замяна на европейски свидетелства за управление на МПС, основните изисквания за физическа и психологическа годност.

Психологическата годност на притежателите на свидетелства за управление, които упражняват дейност като професионален водач, вече е установена при издаването и подновяването на свидетелството за управление, отбелязва комисията. Няма причина да се предполага, че професионалните дейности по управление на превозни средства пораждат конкретни опасения за пътната безопасност, които европейските правила не могат да разсеят, допълва комисията.

Налагането на по-строги основни изисквания за психическа годност на българските професионални водачи ги поставя в по-неблагоприятно положение. Това противоречи на целта за избягване на неравни условия на конкуренция за тези водачи. Затова според ЕК свидетелството за психологическа годност, което се изисква за професионалните водачи, противоречи на общите правила.

Коментари

Шофьор ( преди 2 години )
Много си е правилно. Какво ви притеснява годността. Дори и тия с Б кат. трябва да минават. Особено тези с БМВ-та
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 2 rate up comment 0
Човек ( преди 2 години )
А колко закона имаме който нямат нищо общо с Европа .....пример мотор 50кубика регистриран в България не може да бъде каран с Б категория - но същият мотор извън границите на България но в границите на Европа се кара с Б категория (т.е за лек автомобил ) В Италия с Б категория можеш да караш мотор до 125 кубика Е в каква Европа сме ние българите ????????
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 19
Новини Варна