IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
08:10 | 17 юли 2021
Обновен: 09:17 | 23 април 2024

Почитаме Света Марина

Имен ден празнуват Марин, Марина и Маринела

По материала работи: Слав Велев
Почитаме Света Марина

Днес православната църква почита паметта на Света великомъченица Марина. Най-често българите празнуват деня на светицата за предпазване от огън и мълнии. Във всички епархии на Българската православна църква се отслужва празнична Света литургия. На деня на света великомъченица Марина своя празник празнува град Созопол. Светицата се счита за покровителка на водите и закрилница на този регион.

Имен ден имат всички носещи името на светицата - Марина, Марин и техните производни.

Света великомъченица Марина е била дъщеря на езически жрец в Антиохия през трети век, възпитана от баща си в идолопоклоничество, но Бог й дал да узнае истината и я призовал при себе си. Марина много желаела да получи своето кръщение, но нямало свещеник нито в града, нито в околностите, който да извърши тайнството.

Пръв гонител на Марина станал нейният баща. 16-годишната девойка срещнала управителя на източните провинции Олимврий и смело му изповядала вярата си, заради което била подложена на ужасни изтезания. Молитвите й към Бог да я удостои да мине през водата на кръщението навели Олимврий на мисълта да я удави.

Хвърлили вързаната девойка в грамадна каца с вода. Тя започнала да се моли на Господа да й развърже веригите, а водата да бъде желаното от нея свето кръщение и възраждане за вечен живот.

Едва свършила молитвата, оковите се разкъсали и неизказана светлина огряла Марина. Мъченицата стояла във водата и пеела хвалебствена песен. След това била осъдена на смърт.

 

Коментари

Новини Варна