Варна 13°
fallback
България
12:15 | 17 юли 2021
Обновен: 21:52 | 23 април 2024

Президентът във Варна: Партиите трябва да излъчат ясни политически позиции

Оставка на Иван Гешев би била в полза на гражданското общество, смята Радев

По материала работи: Слав Велев

Президентът  Румен Радев  се срещна с интелектуалци, с представители на  културата, изкуството науката и образованието във Варна. Срещата се състоя в сградата на Драматичния театър „Стоян Бъчваров”.

Веднага след срещата Президентът коментира политическата ситуация в страната след изборите на 11 юли.

"Кога ще връча първия проучвателен мандат зависи много от хода на консултациите с парламентарно представените групи. Това каза пред журналисти във Варна президентът Румен Радев. „Зависи много от това дали партиите ще намерят диалог, дали ще успеят да постигнат консенсус. Този път нямат право на грешка. Още един поправителен няма да бъде за тяхна, а за сметка на всички нас“, подчерта той.

Държавният глава коментира и създалия се казус около уволнението на проф. Асен Балтов като директор на „Пирогов“. Според него случващото се в лечебното заведение е показателно за системен проблем в системата на здравеопазването.

Оставка на Иван Гешев би била в полза на гражданското общество и на страната. Това каза пред журналисти във Варна президентът Румен Радев, предаде  Агенция „Фокус“. Той критикува главния прокурор за "оглушителното му мълчание" за вихрещата се корупция по найвисоките етажи на властта. „Знаковите корупционни скандали, които обиколиха всички световни медии, дълбоко дискредитираха страната ни. Оглушителното мълчание за харчене на милиарди публични средства на тъмно, докато в същото време Прокуратурата агресивно клеветеше неудобните на властта. Това е закономерен резултат от всичко, случило се до момента“, коментира Румен Радев. Той не се нае да прогнозира дали ще се съберат достатъчно гласове за отстраняването на Гешев от поста на главен прокурор, като обясни, че този въпрос следва да бъда отнесен към Висшия съдебен съвет.

Автор на статията:
Слав Велев
варна президент пирогов среща Румен радев радев балтов слави гешев творци
0 коментара
fallback
fallback