IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
08:10 | 20 юли 2021
Обновен: 21:10 | 24 април 2024

Илинден е! Морето взима жертви

Днес повод да почерпят имат освен имениците и пивовари, абаджии, кожухари и терзии

По материала работи: Слав Велев
Илинден е! Морето взима жертви

На 20 юли (по нов стил) Българската православна църква почита паметта на свети пророк Илия – повелителят на стихиите. В народния календар под влияние на житието на светеца, св. Илия се приема и почита като повелител на небесните стихии – господар на гръмотевиците, светкавиците и дъждовете. Тази власт Бог му поверил при подялбата на света между светците. Според народната вяра, когато св. Илия препуска по небето с огнената колесница, впрегната с четири коня се получават гръмотевиците и светкавиците. Легендите разказват още, че когато светецът търкаля бъчви в небесата, тогава гърми на земята. Затова народът ни нарекъл св. Илия "Гръмовник".

По традиция на Илинден в чест на светеца се коли курбан с петел. Стопанките изпичат погача. Организират се общоселски сборове с жертвоприношение мъжко чифтокопитно животно - бик, вол или теле. Курбанът се освещава и трапезите се нареждат на могила, край параклис извън селото, под стари дъбови дървета. Вярва се, че така ще омилостивят светеца и ще предпазят селището от градушка и наводнения. И днес в църквите и манастирите, чийто патрон е св. Илия, се правят големи празненства с курбани.

Народната традиция забранява къпането в реките и морето на Илинден, защото св. Илия обичал на този ден "да си взема курбан". Все пак, ако времето днес позволява, не пропускайте плажа, защото тези поверия датират от столетия, когато денят на Св. Илия се е чествал на 2 август. На Илинден се гадае и за реколтата.

Днешният ден е празник освен за всички с имената Илия, Илиян, Илияна, Илкo и Илка, така и за пивовари, абаджии, кожухари и терзии.

Коментари

Новини Варна