IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
България
12:30 | 20 юли 2021
Обновен: 02:22 | 24 април 2024

Две министерства дадоха АПИ на прокуратуратa

Има съмнения за злоупотреби за близо 3 млрд. лв.

По материала работи: Слав Велев
Две министерства дадоха АПИ на прокуратуратa

Снимка: Министерството на финансите

Министрите на финансите Асен Василев и на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова сезираха главния прокурор Иван Гешев за злоупотреби в Агенция "Пътна инфраструктура". 

Към сигнала са приложени доклади към УС на АПИ от директора на дирекция "Поддържане на пътната инфраструктура" (ППИ) в Агенцията, които съдържат допълнителни и извънредни задания за ремонти. В тях пише, че към момента дирекция ППИ не разполага с необходимия финансов ресурс за обезпечаване на задания и "необходимите средства да бъдат осигурени чрез целево финансиране (Постановление на МС)", предаде Bulgaria ON AIR

Според министрите, решенията на УС на АПИ да възлага изпълнението на дейности при липса на финансови средства за изплащане на извършената работа, са приети в отклонение на нормативно установените правила, тъй като УС на АПИ няма правомощия да инструктира Министерския съвет какви постановления да приема. 

Решенията са в отклонение на разпоредби на Закона за публичните финанси (ЗПФ), указанията към него и Закона за финансово управление и контрол в публичния сектор (ЗФУКПС).

В сигнала се посочват и случаи на значително надхвърляне на прогнозната стойност на договори, сключени с обществени поръчки. Според справка, предоставена от АПИ, УС на Агенцията възлага допълнителни и извънредни задания многократно над стойността на сключените договори, като в 40 договора общото надвишаване е 2,9 млрд. лв. над стойността на договорите. 

Според справка на АПИ, при одобрен бюджет на Агенцията за текущ ремонт и поддръжка за 2021 г. в размер на 382 млн. лв., Агенцията е възложила дейности на стойност близо 2,9 млрд. лв., като от тях 1,45 млрд. лв. са поети ангажименти  през 2021 г. и 1,4 млрд. лв. – за 2022 и следващи години. Това е извършено в нарушение на  ЗПФ, ЗФУКПС и ЗОП.

Посочват се също примери за многократно надвишаване на предоставените от изпълнителите гаранции за изпълнение на договорите, без необходимите допълнителни споразумения.

Коментари

Новини Варна