IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
България
17:00 | 21 юли 2021
Обновен: 11:30 | 27 март 2024

Отлагат с 10 години техническия паспорт на сградите

Новата дата е до 31 декември 2032 г.

По материала работи: Слав Велев
Отлагат с 10 години техническия паспорт на сградите

Техническите паспорти на съществуващите сгради да се извърши в срок до 31 декември 2032 г. Това предлага Министерството на регионалното развитие и благоустройството промяна в наредбата за техническите паспорти на строежите, публикувана за обществено обсъждане.

В мотивите към проекта е посочено, че "в условията на висока степен на несигурност, породена от извънредните обстоятелства на пандемията от COVID-19, гражданите, както и държавните и общински институции няма да могат да се справят в посочения срок с разхода за задължителна паспортизация", предаде "ДНЕС.bg".

Припомняме, че в последните дни предишното правителство ресорният министър Петя Аврамова разпореди срокът за издаване на техническите паспорти да бъде удължен с две години - до края на 2024 г. Преди това срокът на няколко пъти беше удължавана, предава "Монитор".

Сред последните предложения е и това - технически паспорт за съществуващ строеж да се съставя след извършено обследване по реда на чл. 176в от ЗУТ при извършване на строителни и монтажни работи, които обхващат целия строеж и за които се изисква издаване на разрешение за строеж, както и при извършване на строителни и монтажни работи, които обхващат част от строежа, но засягат конструкцията му.

"Обществеността изразява неразбиране по отношение на изискването за обследване и паспортизация на съществуващи частни строежи когато не са налице намерения за изпълнение на строителни и монтажни работи, свързани с конструкцията им или с издаване на разрешение за строеж", допълват вносителите.

Едва 10 803 сгради имат технически паспорт. Това представлява 0,39% от сградния фонд в страната. По обобщени данни на Агенцията по геодезия, картография и кадастър към април 2021 г. в кадастралната карта и кадастралните регистри са регистрирани общо 2 763 240 нови и съществуващи сгради. Към края на 2020 г. броят на обновените съществуващи жилищни сгради с технически паспорти е малко над 2200, което в относителен дял е под 0,11 на сто.

Дългосрочната национална стратегия за подпомагане обновяването на националния сграден фонд предвижда до 2050 година да бъдат обновени 60 на сто от жилищния фонд и близо 17 на сто от нежилищния, като площта на обновените сгради от целия сграден фонд се очаква да бъде над 45 на сто. Според нея мерките за енергийна ефективност и енергоспестяване трябва да бъдат съчетани по подходящ начин с техническите мерки за устойчивост на конструкцията, безопасност в случай на пожар, хигиена, здраве и околна среда, достъпност и безопасност при експлоатация, устойчиво използване на природните ресурси. В този процес техническата паспортизация на сградния фонд ще има съществена роля за устойчивото развитие на сградния сектор, отбелязват от регионалното министерство.

Коментари

Новини Варна