IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
08:30 | 24 юли 2021
Обновен: 03:51 | 25 април 2024

Днес почитаме свято женско име. Празнуват всички, орисани от Света Христина

Честито на всички именици!

По материала работи: Слав Велев
Днес почитаме свято женско име. Празнуват всички, орисани от Света Христина

На 24 юли Българската праволсавна църква почита Света великомъченица Христина. Тя се родила през III век в богато и известно семейство.

Баща й Урбан бил управител на град Тир (в днешен Ливан). Той бил известен с жестокостта си и ревностно изпълнявал нарежданията на император Диоклециан да се преследват християните. Когато девойката станала на 11 години, се открила необикновената й красота. За да я запази от човешки погледи и съблазни, баща й Урбан направил за нея стая във висока кула, дал й най-добрите слугини и поставил там златни и сребърни изображения на своите богове, като заповядал всекидневно да им кади тамян и да им се покланя. 

Прозрение

Девицата Христина, израствайки по възраст и разум, тъй като Бог я просвещавал и вразумявал със Своята благодат, започнала да достига до познание на истината. Гледайки през прозореца към небето и небесните светила, чрез създанията познавала Създателя. Постепенно тя се убедила в безчувствеността и пустотата на бездушните идоли, не искала да им принася кадене и да им се покланя. И все гледала на изток към небесната висота, като се молела на живеещия в небесата истинен Бог да й се открие.

Откровение

Когато прекарала достатъчно дни в пост и молитва, й се явил ангел Господен. Според житието на светицата той я осенил с кръстното знамение и я нарекъл Христова невеста. Небесният пратеник обаче я подготвил, че чрез подвизите на страданието в името на Единия Бог – Светата Троица, тя ще бъде изтезавана от трима мъчители.

Вдъхновена от Откровението свише, девойката започнала да разрушава един по един златните и сребърни езически идоли и като ги счупила на парчета, късно вечерта ги хвърлила през прозореца. На сутринта минаващите оттам видели  фалшивите божества от злато и сребро поругани на земята. Когато научил какво е направила, баща й умопомрачен от ярост и злоба посякъл с меч всичките слугини, а дъщеря си подложил на различни мъки.

Кръщение

Накрая бащата заповядал да я хвърлят в морето. Слуги качили Христовата рабиня на лодка, откарали я далече от брега и като вързали голям камък за шията й, я хвърлили в дълбините. Ангел Божий обаче отвързал камъка от шията на светицата. Поддържана от ръцете му тя започнала да ходи по водата като по суша, както направил това Бог Иисус Христос 300 години по-рано. Ала така морето станало за Св. Христина купел на светото кръщение, за което тя така силно жадувала. Като излязла на сушата, тя се явила пред своя родител, който изпаднал в ужас и през нощта починал внезапно.

Следващите управители - Дион и Юлиян, продължавали да мъчат изповедницата. Най-накрая Юлиян заповядал да накажат Христина със смърт. Тя била прободена с железни копия от войниците и предала своята честна и свята душа в ръцете на своя Господ. Това станало през 300 г.

Възкреси езически маг

Управителят Юлиян решил да накаже непокорната християнка Христина, като докаже силата на езическите богове. Той извикал  вълшебници, умеещи да омагьосват животните, и им заповядал да съберат множество змии, ехидни и скорпиони и да ги пуснат срещу мъченицата, за да й причинят смърт с отровните си ухапвания. Когато пуснали гадините срещу светицата, нито една от тях не й причинила вреда, макар че пълзели около нея и даже се увивали около тялото й. Наоколо стоял най-главният от маговете, който с нашепвания и хитрости поощрявал гадините да поразят светицата с отровата си. Но те, по Божия заповед, с всичка сила се насочили към своя заклинател и го умъртвили. В този момент Христина се смилила над него и го възкресила, като се помолила на Господа. Така и магьосникът   повярвал в силата на Единия Бог и сам станал християнин.

На 24 юли имен ден празнуват Христина, Христин, Кристина, Кристин, Кристия. Счита се, че всички, кръстени на мъченицата, са орисани от нея.

Коментари

Новини Варна