IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
13:15 | 24 юли 2021
Обновен: 02:54 | 17 април 2024

Манолова след консултациите с ИТН: Хората искат правителство, но - почтено

Никой от нас тук няма желание нито ГЕРБ, нито ДПС да участват по някакъв начин в кабинета, категоричн бе Тошко Йорданов

По материала работи: Слав Велев
Манолова след консултациите с ИТН: Хората искат правителство, но - почтено

„Ясно е, че искаме едно и също. Не очаквам да имаме разминавания за основните цели. В крайна сметка това, което искахме на улицата, затова сме и тук. По-скоро сме тук да си стиковаме позициите”, заяви по време на срещата с "Изправи се.БГ! Ние идваме!" депутатът от "Има такъв народ" Тошко Йорданов, предаде БГНЕС.

„Работим отдавна и добре заедно. Идваме буквално от улицата, кампанията ни беше на улицата и площадите. Наясно сме с очакванията на хората. Приветстваме намерението ви да поемете отговорност за излъчване на кабинет. Но очакват от този кабинет веднага да се заеме с най-горещите проблеми”, отговори му Мая Манолова. И благодари за това, че депутатите на Трифонов са се съгласили с искането й преговорите да се водят в парламента.

„Затова и вие сте първа политическа сила, защото очакванията са им именно за промяна, а не за възпоризвеждане на статуквото, затова и очакването е наистина кабинетът да бъде излъчен от първата политическа сила, да получи подкрепа на първо място от Демократична България и от нас, и в него по никакъв начин да няма влияние на ДПС и на ГЕРБ. Ние сме срещу дългата ръка на ДПС и срещу дългата ръка на ГЕРБ, които имат своите механизми за влияние, затова ще сме категорични, тъй като хората просто не искат ГЕРБ и ДПС да продължат да участват в управлението, това е тяхното очакване”, посочи Манолова.

Тошко Йорданов заяви, че „никой от нас тук не желание нито ГЕРБ, нито ДПС да участват по някакъв начин в кабинета”.

„Не е толкова страшно да има правителство на малцинството, не е толкова страшно. Защото когато става дума за политики и за решения, които са в интерес на хората, искам да видя коя парламентарна група няма да ги подкрепи”, добави Манолова.

Сред приоритетите на „Изправи се БГ! Ние идваме” са повишаване на доходите, преизчисляване на пенсиите, подкрепа за бизнеса, съдебната реформа, ограничаване властта на главния прокурор, смени във ВСС

За нас е важно, че получихме пълна подкрепа за приоритетите, зад които стоим. Това заяви Мая Манолова след края на срещата между "Има такъв народ" и "Изправи се.БГ! Ние идваме".

Сигурна съм, че хората искат правителство, но не какво да е - то трябва да е почтено и без намек и сянка от влияние от олигархични кръгове, от ДПС и от ГЕРБ. Правителството трябва да се заеме с проблемите на хората - значи ние ще го направим, допълни Манолова.

"Приоритетите ни са преизчисляване на пенсиите до 1 октомври, подкрепа за семействата с деца, както и пряка финансова подкрепа за малките и семейните фирми, както и самоосигуряващите се лица. Ще настояваме темата с ревизията и антикорупция да бъдат приоритетни". Манолова призова за преразглеждане на цените на тока, парното и топлата вода. Трябва да бъдат направени и реформите в здравеопазването - да бъдат отменени лимитите, да бъдат преразгледани клиничните пътеки, а болниците да не бъдат търговски дружества, допълни Манолова.

Чакам да видя БСП как ще обяснят на избирателите си, че няма да подкрепят Програма с увеличение на пенсиите, социални реформи, съдебна реформа, и много други техни приоритети - няма как да го обяснят на своите избиратели, завърши Манолова.

Най-голямата парламентарна партия ИТН започна вчера преговорите за сформиране на правителство. Те изпратиха покани за разговори до всички парламентарно представени партии без ГЕРБ.

Първата им среща беше с "Демократична България". Двете партии заявиха, че имат достатъчно общи политики и биха могли да работят заедно. Те определиха диалога си като конструктивен и съобщиха, че са сближили позициите си.

Коментари

Новини Варна