IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
България
12:41 | 25 юли 2021
Обновен: 14:13 | 28 март 2024

ДПС: Няма безусоловна подкрепа, ИТН: Не сме търсили такава (ВИДЕО)

Съставът на кабинета важен за ДПС, ИТН не искат да го обсъждат с тях

По материала работи: Слав Велев
ДПС: Няма безусоловна подкрепа, ИТН: Не сме търсили такава (ВИДЕО)

Какво се разбраха от „Има такъв народ“ и ДПС след разговорите в НС? Целта на политическите консултации, инициирани от ИТН, е да се очертаят приоритетите за бъдещо управление, както и дали ще има по-широка парламентарна подкрепа за бъдещ кабинет, пише "Монитор".

Заявихме, че безусловна подкрепа няма, каза Карадайъ след срещата, като поясни, че са изслушали приоритетите на ИТН. По думите му повечето от приоритетите им съвпадат, но безусловно имали и различния.

Така от думите му стана ясно, че не е била договорена каквато и да е подкрепа.

Поставили едно неотменимо условие - възстановяване на нормалността в политиката и демокрацията в държавата. Това за тях означавало НС да заеме своята рола според Конституцията, а държавният апарат и администрацията да не се ползва като бухалка срещу гражданите и бизнеса, а в услуга на хората. По думите на Карадайъ това е било условия, от което не могат да се откажат. Заявили, че от значение за тях и персоналния състав на кабинета,като Карадайъ добави, че не искат постове в кабинета. Не отговори на въпроса дали са обсъждали бъдещето правителство да има времева карта.

На свой ред Тошко Йорданов поясни, че просто са изложили вижданията си за програма и приоритети - краткосрочни и дългосрочни цели. ДПС направили същото. Не са водили диалог за подкрепа, не са и искали такава за евентуален кабинет. "Всички партии, предполагам и ГЕРБ, ще кажат, че са за съдена реформа", каза той. На заявката на ДПС, че личностите в кабинета са важни, от ИТН заявили, че това е тяхна отговорност  и няма да взимат съвети от никого. Нито пък щели да позволят някой да им казвал кои да са хората. "Бяхме пределно ясни. След като бъде представен кабинета, ако се стигне до там, като партия ще си преценят харесва ли им или не и ще гласуват", каза Йорданов. уточни, че и ДПС не са им предлагали хора. Но дори и да са го били направили, не биха приели. Йорданов не отговори и на въпроса защо са поканили на среща ДПС, след като не са искали подкрепа от тях.

Както и при БСП, така и след разговорите с ДПС, формациите дадоха отделни изявления, докато при срещите с ДБ и ИБГНИ бе точно обратното.

Коментари

Новини Варна