IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
15:30 | 25 юли 2021
Обновен: 09:12 | 18 април 2024

В Добруджа: Изхвърлят лавандула

Ниската цена и слабите добиви не покриват разходите по добиване на етеричното масло

По материала работи: Слав Велев
В Добруджа: Изхвърлят лавандула

Добричка област е сред големите производители на лавандулово масло, което намира приложение в парфюмерийната и козметичната индустрия. За пчеларите лавандуловите полета са ценен източник за добив на ароматен мед.

„Кампанията върви много зле. Добивите от масло са много ниски“, коментира за Агри.бГ Петър Христов, председател на Асоциацията на производителите на етерични масла и допълни: „Има много хора, които изваряват по 1-2 казана и спират, тъй като нищо не изкарват. Изхвърлят лавандулата. Все повече производители започнаха да го правят, тъй като не получават масло“.

Ниската цена и слабите добиви не покриват разходите по добиване на етеричното масло. „Трупат се само загуби. От декар се добиват по 2 кг/дка, рядко има до 5-6 кг“, уточни още производителят.

„Имаме повече зелена маса и по-малко етерично масло“, обобщава стопанин от Добруджа, който отглежда лавандула още от 2009 г. В момента разходите по добиване на ценната течност надвишават цената му. Всеки фермер трябва да заплати за косене, камиони, щипки за товарене и т.н. Само изваряването на 1 кг етерично масло в дестилериите излиза по 40-50 кг, т.е. колкото бяха последните сключени сделки.

Петър Христов: По поясите и нивите стои окосена лавандула. Някои вече подготвят плуговете за изораване на етерично-маслените насаждения.

Ниските добиви от масло се дължат на условията през тази стопанска година. Въпреки че последните две седмици от юли са горещи и без валежи, продължителните дъждове през пролетта и началото на лятото са изиграли съществена роля в развитието на етерично-маслената култура. Те са попречили на опрашването на лавандуловите цветове и качването на маслото в съцветията.

Коментари

Новини Варна