IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
14:03 | 2 юни 2014
Обновен: 02:36 | 17 април 2024

Кмет подкара вертолет срещу нашествие на скакалци

Кмет подкара вертолет срещу нашествие на скакалци

По материала работи: Златина Добрева
Кмет подкара вертолет срещу нашествие на скакалци



Кметът на Кърджали Хасан Азис днес подкара вертолет, заедно с пилота на летателната машина, и се включи във въздушното третиране на мароканските скакалци, опустошаващи около 7000 декара площи на територията на общината.
Общо два хеликоптера обработваха землищата на селата в района на Чилик и Скална глава. Там нападнатите от скакалци декари са близо 3 500.
Кметът на общината прелетя с хеликоптер района. Заедно с кметовете на населените места те обсъдиха ситуацията в района, в който основно са засегнати пасища. Въздушно третиране срещу вредителите е имало и през 2010 г. около Чилик.
Близо 3500 декара са засегнатите площи в землищата на Бойно, Кобиляне, Велишане и Воловарци. Сигнали за нови огнища са получени от с.Костино.
Около 30 хил. лв. ще струва на общината въздушното третиране на огнищата. Очаква се средствата да се осигурят от Междуведомствената комисия за подпомагане и възстановяване. От общинска администрация твърдят, че работят в синхрон с експертите от отдел „Растителна защита" към Областната дирекция по безопасност на храните.

Коментари

Новини Варна