IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
България
12:30 | 1 август 2021
Обновен: 08:56 | 29 март 2024

БСП, ДБ и ИСБНИ искат имена и споразумения

Никой не е склонен на безусловна подкрепа

По материала работи: Слав Велев
БСП, ДБ и ИСБНИ искат имена и споразумения

Представители на БСП, ДБ и ИСБНИ заявиха подкрепа към евентуално правителство на ИТН, но не и безусловно. Христо Проданов, Христо Иванов и Татяна Дончева посикаха споразумения и имена на министрите.

Христо Проданов: За отговорно управление е важно да има разписано споразумение

"Пламен Николов е комуникативен и диалогичен човек с добри идеи. Това са първите ми впечатления от него при първата ни среща. Мажоритарният вот е темата, по която БСП се разминава с ИТН". Това каза пред Христо Проданов, зам.-председател на парламентарната група на "БСП за България" в интервю на Диана Янкулова в предаването ''Неделя 150'' на БНР.

Проданов посочи, че левицата иска смяна на модела и връщане към устоите на Конституцията, според която България е парламентарна република, "там се вземат законодателните решения, там се контролира изпълнителната власт": 

"Не съм съгласен, че министър-председателят трябва да е независим, той трябва да е зависим от тези, които са го избрали в парламента, и от тези, които го подкрепят политически... Корумпираното управление на ГЕРБ трябва да се изчисти, за да може да се започне наново, не можеш върху пясъци да строиш небостъргачи. Трябва здрава основа, върху която да се изгражда българската държавност, която беше разрушена през последните 12 години по време на управлението на Бойко Борисов". 

В предаването "Неделя 150" Христо Проданов подчерта, че под някаква форма трябва да има писмено споразумение между различните партии или двустранни споразумения между мандатоносителите. 

"По-лесно е така да се работи и е отговорно пред българските граждани... За отговорно и открито управление е важно да има нещо разписано". 

Христо Иванов: Не се работи с политика на свършените факти

"В този парламент би могло да се формира съществено мнозинство около ясно лидерство и около ясно заявени и внимателно обсъдени политики, предмет на политически ангажименти... Ние сме в ситуация, в която не можем да структурираме процес на предварителен диалог по ключовите въпроси... Аритметична подкрепа ще се намери, някакво управление ще бъде излъчено". Коментарът пред БНР е на Христо Иванов, председател на парламентарната група на "Демократична България". 

"Не се работи с политика на свършените факти... Фундаменталният проблем, който имахме с маниера на управление на Бойко Борисов е, че цялата власт беше концентрирана около един човек. Това даваше възможност за ниво на безконтролност, което се превърна в корупция. Сега се очертава формула и влизаме в ситуация, в която има център на вземане на решения около г-н Трифонов, който е изнесен извън институционалната политика. Това е една черна кутия... Той действа обратно на формиране на доверие". 

В предаването "Неделя 150" Христо Иванов подчерта, че на ДБ "липсва критичната минимална доза информация, на базата на която да се вземе решение":  

"Не знам каква е формулата, но това, което се очертава, ме безпокои. Начинът, по който стана появяването на Пламен Николов, много ме притеснява. Става дума за процес без предсказуемост". 

Той подчерта, че от ДБ са готови да подкрепят силно реформаторско управление, което да трансформира България:  

"Ние трябва да сме убедени, че това се споделя от изграден екип, който може да го реализира, екип, който да има лидер. Осъзнавам, че е трудно да се намери такъв човек. Вместо това виждаме човек, за когото най-доброто, което можем да кажем за него е, че трябва да му се даде шанс. Но не можем да си позволим да влезем в такъв режим в тази ситуация". 

Христо Иванов подчерта, че от ДБ не са взели окончателно решение и ще очакват до последно да видят ИТН в каква посока ще тръгнат. 

Татяна Дончева: Не желаем авантюрата на група хора, която пее "пред нас са блеснали житата"

"Повишава се оптимизмът за съставяне на правителство повече от думите на Бойко Борисов, че ще разпореди на групата си да излезе от пленарната зала, и от думите на представителите на БСП, изпълнени с оптимизъм... Общото кратно между трите партии на промяната беше в желанието да се разгражда моделът ГЕРБ, което включва финансовите и силови бази, върху които този модел съществува. Това разграждане започна със служебното правителство - разграждането на финансовите бази стоеше върху министрите на икономиката и на финансовите, а на силовите - върху вътрешното министерство. Отношението на ИТН към тези министри показва отношение към тяхната дейност по разграждане".  Коментарът пред БНР е на Татяна Дончева от ИБГНИ, лидер на "Движение 21". 

Тя подчерта, че да поискаш да знаеш състава на един проектокабинет не е кадруване: 

"Никой от нас не е поискал да влиза в правителството... Ние, от които се иска да подкрепим това управление, ще носим отговорност в пълен размер, независимо от заявленията на ИТН, а репутационните щети ще бъдат като от цунами. Щом ИТН смята, че ще носи пълната отговорност, нека си я носи, да ни освободи от нея, но и да не иска от нас подкрепа". 

"Не желаем предсрочни избори, а сериозно и стабилно правителство, което е в състояние да изпълнява ангажиментите си. Не желаем авантюрата на група хора, които си пеят песента "Пред нас са блеснали житата...". Ние сме сериозни хора и като такива гледаме от името на обществото да минимизираме рисковете с попадането на случайни хора... Няма да дам подкрепа на празен лист", допълни Дончева.

Коментари

Новини Варна