Варна 11°
fallback
България
08:40 | 3 август 2021
Обновен: 20:45 | 4 май 2024

Андон Балтаков напуска БНР

Петър Волгин или Силвия Великова ще ръководят временно радиото

По материала работи: Слав Велев

"Депозирах молба за предсрочно прекратяване на договора ми за управление на БНР, считано от 6.8.2021 година. Мотивите са дълбоко лични, поради което искрено моля за въздържаност от анализи и коментари". Това съобщи генералният директор на БНР Андон Балтаков в писмо до служителите.

"За мен беше и привилегия, и невероятна възможност да управлявам БНР в един толкова повратен момент в историята на организацията.

Заедно постигнахме много в програмен, административен и финансов аспект. Основните постижения съм ги очертал в отчетите на БНР до СЕМ, като последният ще бъде предаден на регулатора в четвъртък.

Вярвам, че Съветът за електронни медии ще подбере ръководител, който не е обвързан с политически или икономически интереси и който ще продължи работата по трансформацията на организацията.

Желая на всеки един от Вас успех и просперитет", допълва директорът. 

В петък СЕМ не само ще гласува оставката на Балтаков, но и ще избере временно изпълняващ длъжността генерален директор на БНР. "Надявам се това да е човек вътре от радиото. БНР е уникална медия. Смятам да се обърнем към Силвия Великова и Петър Волгин - един от тях двамата да стане и.д.", каза пред "24 часа" председателят на СЕМ Бетина Жотева.

Съветът за електронни медии ще гласува в петък оставката на генералния директор на Българското национално радио Андон Балтаков. Малко по-рано днес стана ясно, че той е депозирал молба за предсрочно прекратяване на договора му за управление на БНР, считано от 6.8.2021 година.

"За разлика от предишния път, когато говорихме с него и успяхме да го разубедим, този път няма да го правим, защото причините сега са много, много лични. Разбирам го напълно и в никакъв случай не мога и да си помисля да го разубеждаваме", обясни председателят на СЕМ Бетина Жотева.

През октомври 2020 г. Балтаков поиска да бъде прекратен договорът му за управление предсрочно. Причината тогава бе проектозаконът за финансиране и управление на обществените медии. 10 дни по-късно той оттегли оставката си.

Сега това не се очаква да се случи.

В петък СЕМ не само ще гласува оставката на Балтаков, но и ще избере временно изпълняващ длъжността генерален директор на БНР. "Надявам се това да е човек вътре от радиото. БНР е уникална медия. Смятам да се обърнем към Силвия Великова и Петър Волгин - един от тях двамата да стане и.д.", каза още Бетина Жотева.

Конкурсът за нов генерален директор на БНР трябва да се проведе в тримесечен срок, който започва да тече от 6 август - датата, от която Балтаков вече няма да е на тази длъжност.

Автор на статията:
Слав Велев
оставка директор СЕМ бнр Петър Волгин Силвия Великова Андон Балтаков
0 коментара
fallback
fallback