IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
09:10 | 22 октомври 2020
Обновен: 05:05 | 5 май 2024

Шефът на БНР подава оставка

Причината - нежеланието на управляващите да направят общественото радио независимо от политическо влияние

По материала работи: Слав Велев
Андон Балтаков

Генералният директор на БНР Андон Балтаков е депозирал оставката си в Съвета за електронни медии, обяви самият той по "Хоризонт". Датата, от която Балтаков иска да бъде освободен от поста, е 1 ноември, предаде "Сега".

 

Като причина шефът на БНР обяви липсата на воля от страна на управляващите да осигурят независимост на общественото радио. Директорът даде за пример проекта за промени в Закона за радио и телевизия, свързани с финансирането на националното радио и телевизия. По измененията в продължение на около година работи специална работна група под шапката на Министерството на културата. Според Балтаков крайният резултат на законопроекта, предложен от Министерски съвет,  не отговаря на решенията, обсъждани в групата. По тази причина шефът на БНР поиска и оставката на министър Боил Банов.

 

Директорът заяви, че в доклада на Банов, с който е предложен проекта за промени в ЗРТ, е подменен текстът, одобрен от националното радио. Основните промени, за които БНР е настоявало, са изключени от текста, внесен за консултации. В същото време обаче под тях стои одобрението на Балтаков, получено преди месец за друг законопроект.

 

"Манипулира се и се фалшифицира моето мнение като генерален директор. Става въпрос наистина за поставяне на фундаментите на обществените медии. Повече от 20 г. обществото иска да има гарантирано свободни и независими обществени медии. В същото време продължаваме да шикалкавим и да се търсят от административна гледна точка вратички за това в БНР в частност да могат да се прокарват политически интереси. Изключително съм възмутен от липсата на управленска воля за промяна в българската нормативна уредба, която да гарантира независимо и напълно свободно от политически вмешателства обществено Българско национално радио", заяви генералният директор. 

 

Антон Балтаков беше избран за директор на БНР през януари тази година след конкурс на СЕМ. До неговото избиране се стигна, след като през октомври м.г. съветът уволни предсрочно Светослав Костов. Преди това през септември 2019 г. Костов се опита да свали от ефир водещия на сутрешния блок на БНР Силвия Великова. Опитът бе последван от безпрецедентно спиране на ефира на програма "Хоризонт" за около 5 часа на 13 септември м.г. 

Коментари

Новини Варна