IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
12:00 | 6 август 2021
Обновен: 07:06 | 29 април 2024

Лято, отпуск и... ремонти. Баш майстори правят услуги и дерат кожи

Почти всички строители са в чужбина, у нас преобладават ромските бригади

По материала работи: Слав Велев
Лято, отпуск и... ремонти. Баш майстори правят услуги и дерат кожи

Снимката е илюстративна: https:maistorplus.com

Лято е, време за отпуск от работа и... ремонти. Традиционно българинът си взима почивка, за да си свърши някаква лична работа, я ремонт, я ходене по институции, я земеделска работа и все такива приятни изживявания. Сигурно всеки знае израза "Да не ти влиза майстор в къщата", който не е особено актуален днес при липсата не само на читава, но и на каквато и да е работна ръка в строителството.

Петър Николов е собственик на малка строителна фирма, която се занимава с довършителни ремонти в Пловдив и региона.

Пред „Марица“ предприемачът разказа, че от началото на лятото отново се усеща сериозна липса на кадри в бранша, което води след себе забавяне и оскъпяване на ремонтите. Това е поредният удар след скока в цената на повечето материали през зимата. 

„В началото на годината имах четири бригади за ремонти и довършителни дейности от по трима майстори. Почти всички бяха със сериозен опит в занаята както у нас, така и в чужбина. От общо 12 души, които работеха при мен, от май до момента съм загубил 5 души, които с разхлабването на ковид мерките в Европа се върнаха в Германия и Белгия“, разказва Николов. По думите на майстора, подобна е ситуацията при много от колегите му. „Момчетата работиха бързо и качествено. Научиха се около майсторите в Германия и помогнаха много в бизнеса,“ категоричен е Петър Николов. По думите му, дори по време на пандемията оборотите му са били сходни с предходните години, като спадът е бил минимален: „От миналата пролет до началото на това лятото майстори имаше под път и над път, но през последните месеци ситуацията се промени“.

Попълването на бригадите с нови кадри се оказва истинско предизвикателство. Мъжът споделя, че в края на миналата година и в началото на тази самите майстори са го търсили за работа, докато в момента масово напуснали страната. Това е принудило фирмата му да намали значително обема на работа, която може да поеме. Вместо четири бригади, в момента предприемачът има три, което според него сериозно бави планираните ремонти. Според Николов цените на труда са скочили за една година между 5 и 20 процента точно заради недостига на кадри в бранша. „Търсенето определя предлагането“, категоричен е майсторът и допълва, че ако днес му звъннат за основен ремонт на апартамент, ще може да го започне най-рано на 24 август.

Майсторите у нас обикновенно започват по няколко обекта наведнъж, поемат работа поне месец напред и са готови да ти "направят услуга" срещу солидно заплащане. Голяма част от бригадите са ромски. Роми са и почти всички общи работници. Чести са случаите на посегателства срещу собствеността след подобни "ремонти". Бъдете бдителни и пресметливи, като задължително разполагате с поне 25% върху сумата, която сте си заделили първоначално и двойно повече време от предвиденото.

Коментари

Новини Варна