IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
13:00 | 9 август 2021
Обновен: 08:39 | 17 април 2024

В Топ 5 сме по редовно пиене, къде се напиват най-тежко?

10,2% от българите употребяват алкохол ежедневно

По материала работи: Слав Велев
В Топ 5 сме по редовно пиене, къде се напиват най-тежко?

България е сред топ пет на страните от ЕС с най-голям дял на хората, които пият всеки ден. 10,2% от българите употребяват алкохол ежедневно, обявиха от Евростат.

По този показател на първо място в ЕС е Португалия, където всеки ден пият 20,7% от населението. На второ и трето място с близък резултат са Испания и Италия със съответно 13% и 12,1% от хората. Четвъртото място си поделяме с Хърватия, където редовното пиене е разпространено, колкото у нас.

При младежите на възраст между 15 и 24 години България дори е на трето място с 1,4%, които пият редовно. Първото място при младежите си поделят Франция и Нидерландия с по 1,5%. Във възрастовите групи между 25 и 54 години България дори е на второ място в ЕС по дял на хората, които пият всеки ден. Пред нас е само Португалия, съобщава "Труд".

Въпреки, че българите пият редовно, явно имаме култура при употребата на алкохол, защото рядко сериозно се напиваме. У над само 1,7% от хората се напиват тежко поне веднъж в седмицата, като по този показател сме сред последните в ЕС. На първо място е Румъния, където всяка седмица тежко се напиват 11,1% от населението. На второ място е Люксембург с 10,5%, а на трето място е Дания с 9,1%.

Коментари

Новини Варна