IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
14:15 | 14 август 2021
Обновен: 12:20 | 14 май 2024

ИТН няма да даде подкрепа за трети мандат

Направихме много компромиси, нито един от тях не беше разпознат, заяви Трифонов

По материала работи: Слав Велев
ИТН няма да даде подкрепа за трети мандат

Христос да бях предложил за премиер заедно с 12-те апостоли пак щяха да намерят недостатъци, заяви Слави/Кадър: 7/8ТВ

С ИБГНИ и ДБ не успяхме да направим правителство, защото в един момент се оказа, че имаме различия не какво да стане, а как да стане. Това заяви лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов пред БНР.

„Оказа се, че и двете партии изведнъж започнаха да изявяват претенции, които са неприемливи и неадекватни. Иванов искаше да одобрява всички представители на правителство. При среща 2 дни преди да представим правителство той започна да съзира дългата ръка на ДПС. Нямаше отговор откъде. Твърдеше се, че Николай Василев е от ДПС и КГБ", каза той.

„Направихме много компромиси и жестове, но нито един от тях не беше припознат”, категоричен бе Трифонов.

Запитан дали е възможно от ИТН да подкрепят третия мандат, независимо на коя партия е връчен той, той отговори: „Кога съм казвал едно, а съм правил друго? Направихме всичко възможно с мандата на ИТН да бъде реализирано правителство. Постигнахме споразумение по почти всички точки и те имаха възможността да постъпят отговорно и да реализираме правителство. Не виждам защо сега това трябва да е обратното”.

Той заяви, че депутатите на ИТН няма да излязат от зала при гласуване на следващо правителство, но няма да подкрепят правителство дори и ако президентът Радев ги помоли за подкрепа.

"Не си спомням с Мая Манолова да съм я убеждавал. Тя беше много самоотвержен омбудсман. Сприятелихме се, защото имаше отворено пространство в нашето предаване. Бяхме в приятелски отношения. Ако е имало такъв разговор той е бил извън публичното пространство и извън политическите решения. Не знам кога точно се е случило. Бил съм тогава телевизионен водещ. Само около майките на деца с увреждания сме водили десетки разговори. Но този разговор е личен разговор, а не от публичното пространство. Не е прилично да се изнася такъв в публичното пространство. Тя защо е водила такъв личен разговор с мен. Доверила ми се е да води с мен личен разговор. Ако съм я убеждавал за нещо подобно в тогавашната си битност, съм си мислил, че този тази битка за кмет на София не е за нея", коментира Трифонов.

"В първото предложение за правителство, завършилите университети в чужбина, само за САЩ бяха над 20. Качествата, които трябва да притежават беше в това предложение. И изведнъж взеха да коментират за дългата ръка на ДПС. В един момент всичко се превърна в невъзможност. Не сме деца да се обиждаме. Заедно и с ИБГНИ и ДБ пак нямахме мнозинство. Пак сме под 120 депутати. БСП се появи малко по-късно и започна да се държи по един етичен и коректен начин. А пък ИБГНИ и ДБ започнаха да реагират по различен начин", подчерта лидерът на ИТН.

Екипът на Слави започнал работа с първото предложение на ИТН за премиер е дошъл още преди изборите. "На мен ми се стори, че така трябва да изглежда българския министър-председател, особено сравнявайки го с предишните министри и предишния министър-председател", каза той.

По думите му оттеглянето на Николай Василев е било компромис към Христо Иванов и Мая Манолова, защото партиите на протеста трябвало да са обединени.

"Пламен Николов е част от ИТН и аз реших да заложа във второто решение на хора, които познавам по-добре. Познавам го като характер, почтеност", каза още Трифонов и добави с недоумение критиката на Христо Иванов: "Първия имаше опит и не става, следващия няма опит и не става."

По думите му Бойко Борисов събирал министрите по кръстовищата. "Иисус Христос да бях предложил за министър- председател заедно с 12-те апостоли пак щяха да намерят недостатъци. Ама Христос няма висше образование, ама баща му бил дърводелец. Хиляди причини ще намерят", каза още Трифонов.

"Готов съм да направя компромиси с тези партии. Още в началото казахме, че с партиите на статуквото няма да правим нищо. Сега суверенът ще реши, ако има избори", добави лидерът на ИТН.

"Издигаме наш кандидат за президент и той се казва Румен Радев. Имаме това право по закон и конституция. Ние го подкрепяме, което е същото като издигаме. Така го подкрепяме, че все едно го издигаме", заяви Слави Трифонов.

По думите му той не е авторитарен тип човек, но бил привърженик на йерархията. Според него трябва да се съставят някои от парламентарните комисии. ПГ на ИТН ще се отдаде на важно за гражданите въпроси. Той подчерта, че дали да има или не актуализацията на бюджета трябвало да се обсъди в НС от всички политически сили.

"Не знам дали може да очакваме подобрение на диалога между партиите на промяната. Трябва да се работи по закон и морал", заключи Трифонов.

Коментари

Новини Варна