IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
България
12:45 | 17 август 2021
Обновен: 11:41 | 28 април 2024

ГЕРБ към Радев: Партиите на протеста се родиха под юмрука Ви, да поемат отговорност (ВИДЕО)

Парламентът трябва да вземе отношение по важни за всички българи въпроси, заяви президентът

По материала работи: Слав Велев
ГЕРБ към Радев: Партиите на протеста се родиха под юмрука Ви, да поемат отговорност (ВИДЕО)

Множат се предизвикателствата и пред парламента и пред политическите партии за намиране на формула, която да гарантира конструирането на устойчиво парламентарно мнозинство, което да излъчи съответно управление на страната в рамките на редовен кабинет. Това заяви по време на втората си среща с представители на ГЕРБ-СДС, който следва да получат втория мандат за съставяне на кабинет, предаде БНТ.

"В същото време парламентът е изправен пред друго предизвикателство - да вземе отношение по важни за всички българи въпроси, касаещи предстоящите и здравна и миграционна криза, които изискват и актуализация на бюджета, независимо дали ще имаме редовен или служебен кабинет", каза Радев.

"Актуализацията на бюджета не може да бъде обвързан с връчването на втори и третия мандат и съответната конституционна процедура. За нас това са различни актове по своя характер и в Конституцията никъде няма подобни условия, за да може президентът да изпълни конституционните си правомощия", заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ.

Според нея актуализацията на бюджета трябва да се обсъжда в НС.

"Там трябва да има дебат дали има достатъчно финансови средства, защото ние считаме, че ГЕРБ остави финансово стабилна държава, макар че месеци преди това и партиите на протеста и вие твърдяхте точно обратното", каза Атанасова.

"Сега е ред на партиите, които считат, че могат да бъдат алтернатива, да поемат отговорност, защото тези партии с такива намерения застанаха пред своите избиратели през април и юли, сега е ред на тяхна отговорност, а и на Ваша, защото тези партии се родиха под Вашия юмрук, тук, на площада. Смятам, че няма нужда от допълнителни консултации с ПГ на ГЕРБ. Ние когато ни връчите мандата, ние ще ви го върнем в рамките на същия ден, без да използваме възможностите на Конституцията за предлагане на състав и структура на МС", каза депутатът от ГЕРБ.

Коментари

Новини Варна