IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
12:15 | 18 август 2021
Обновен: 03:26 | 27 април 2024

Военните готови да пратят над 1000 души да пазят границата от афганците

Центровете за бежанци у нас имат капацитет, но се запълват бързо

По материала работи: Слав Велев
Военните готови да пратят над 1000 души да пазят границата от афганците

Георги Панайотов/Кадър: bTV

Министерството на отбраната и въоръжените сили могат да участват в охрана на държавната граница. Имаме разработени планове за противодействие на мигрантска вълна както по протежение на границата с Турция, така и по протежение на границата с Гърция. Това каза за bTV министърът на отбраната Георги Панайотов.

Той допълни, че през август тези планове са били прегледани, за да се провери готовността на армията да ги изпълнява.

„Такава готовност е потвърдена и имаме готовност да разположим до 1050 военнослужещи и 145 единици техника по границата за справяне с бежанската криза”.

Военният министър заяви, че по информация, която има от вчерашния КСНС, центровете за бежанците имат капацитет, но се запълват бързо. Той предполага, че може да се наложи да се отворят нови, но очакват бежанската вълна да ескалира.

Георги Панайотов съобщи, че тъй като операцията на НАТО „Решителна подкрепа” в Афганистан е приключила, ние там нямаме военнослужещи.

„Имаме български граждани, които са цивилни контрактори на територията на Афганистан, и продължаваме да получаваме информация колко са те. Част от тях вече са изведени от територията на Афганистан”.

„Участието ни в мисията на НАТО е безценен опит за българските въоръжени сили, защото далеч от родината те изпълняваха задачи по отбрана на територията на България, колкото и странно да звучи. Опитът им се споделя с техните колеги, които са тук и не са били на мисии. Оперативна съвместимост, изпълнение на задачи в различни климатични условия и културна среда. Българската армия не загуби нито един военнослужещ по време на нашето присъствие там за 20 години”, допълни министърът.

Коментари

Новини Варна