IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
13:00 | 18 август 2021
Обновен: 14:52 | 1 май 2024

Депутатите разпределиха комисиите в НС. Вижте ги

ИТН оглави 7 парламентарни комисии, ИБГНИ пасува

По материала работи: Слав Велев
Депутатите разпределиха комисиите в НС. Вижте ги

Снимка: Монитор

Депутатите създадоха парламентарните си комисии. „Има такъв народ“ оглавяват 7 от тях, ГЕРБ, БСП и ДБ- 4, ДПС две, а пък „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ пасуваха, като Мая Манолова още в началото заяви, че от формацията не желаят постове- председателски или заместници, предаде "Монитор".

Една от комисиите е на ротационен принцип- тази за специалните разузнавателни средства. Шефовете й ще се редуват през сесия, като пръв ще бъде този от партията на Слави Трифонов- Светлин Стоянов. Така общо комисиите са 22.

Иначе комисията по бюджет и финанси също я оглавяват от ИТН- Любомир Каримански. Председател на комисия по конституционни и правни въпроси стана Андрей Михайлов от ИТН. Също така формацията оглави и комисия по енергетика и климат- Иван Хиновски. Комисия по външна политика също е на ИТН, като за шеф й бе избран Димитър Гърдев. Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред я оглави Николай Радулов от ИТН. Председател на комисия по земеделието, храните и горите е Пламен Абровски от ИТН. Шеф на здравната комисия ще бъде Силви Кирилов от ИТН.

ГЕРБ оглавява комисиите по въпросите на Европейския съюз- Томислав Дончев, комисия по транспорт и съобщения- Росен Желязков, комисия по културата и медиите- Тома Биков и комисия по правата на човека, вероизповеданията и жалбите на гражданите- Радомир Чолаков.

„Намираме за срамно председател на комисията да бъде човек от ГЕРБ“, каза Николай Хаджигенов от ИГНИ.

БСП пък застава на чело на комисията по отбрана, като за шеф бе избран Атанас Зафиров. Социалистите взимат и комисия по труда, социалната и демографската политика, а за председател бе избран Георги Гьоков. Комисия по образованието и науката е оглавена от  Ирена Анастасова от БСП. Червеният Иван Ченчев стана шеф на комисия по въпросите на децата, младежта и спорта.

„Демократична България“ ще има председатели на комисия по околната среда и водите, комисия по дигитализация, електронно управление и информационни технологии, комисия за прякото участие на гражданите и взаимодействието с гражданското общество и комисия по политиките на българите извън страната. Респективно комисиите ще бъдат оглавявани от Борислав Сандов, Ивайло Мирчев, Цецка Бачкова и Антоанета Цонева.

Йордан Цонев и Халил Летифов от ДПС пък бяха избрани за председатели на комисиите по икономическа политика, иновации и туризъм и комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление.

Коментари

Новини Варна