IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
България
11:00 | 22 август 2021
Обновен: 08:31 | 25 април 2024

Драстично падат цените за почивка на Черноморието през септември. Има ли уловки?

Резервациите обикновено са до края на август

По материала работи: Слав Велев
Драстично падат цените за почивка на Черноморието през септември. Има ли уловки?

До 50% по-малко ще паднат цените на почивката по родното Черноморие през септемви. Това сочи развитието на традиционния пазар у нас.

В офертите в момента се предлага нощувка за 110 лева в хотел на първа линия на плажа, като включва изхранване на база олинклузив.

Настаняването в същия хотел през август струва 183 лева, което е с 40% повече. Офертата обаче е валидна при резервация до края на август. Най-евтино ще е на юг, където може да се намери квартира в началото на месеца за 10 лева на човек.

Средно с 30 на сто по-евтино ще е морето през септември, коментира Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма. По думите му, освен че хотелите ще свалят цените, ще има поевтиняване и в ресторантите и баровете през есента. Очаква се през септември да има изобилие от местно производство качествени плодове и зеленчуци на ниски цени, което е друг фактор за намаления в заведенията, посочи Драганов.

Туристите, които планират почивка на море през септември, са тези, които търсят съотношение между цена и качество. Причината е, че тогава ваканцията е на поносима цена, а качеството на храната и на обслужването е на по-високо ниво, отколкото в пика на сезона, когато курортите са пълни и персоналът едва смогва да обслужи всички гости. Драганов обобщи, че към морето има три вълни от туристи. Първата е в началото на лятото през юни, когато хората отиват на морска почивка заради свежестта, спокойствието и дружелюбно обслужване.

Следващата вълна, която включва и всички отпускари, са пътуванията с бизнес цел. Те отиват в курортите, за да се договарят за следващия сезон или за снимачни площадки за филми или риалити шоута.

Третата вълна са така наречените разумни туристи, които търсят по-ниски цени, но високо качество. Такива посещават морските курорти именно през септември. Повечето от тях търсят квартири, където да нощуват, а не големи хотелски комплекси, посочи Драганов.

През последния месец от сезона за морска почивка конкуренцията е много голяма и цените падат, като най-евтино е на юг, където обаче около 15 септември хотелите затварят първи. Най-късно спират работа големите курортни комплекси, които посрещат туристи дори през първата седмица на октомври.

В Созопол цените на квартирите падат от 60 на 40 лева за двойна стая. В плажните барчета пък се очаква бирата да запази цената си, но сафридът например да падне от 15 лева за порция на 12 лева. Обедното меню в курорта, което е средно по 8 лева и включва три ястия, ще падне на 6 лева. До около 15 лева пък ще падне нощувката в Приморско, където в момента туристи броят по 25 лева на човек. По заведенията пък цените ще са с около 10-20% по-ниски, прогнозират ресторантьори, цитирани от "Телеграф".

Цените в Албена падат от 7 септември с повече от 20 на сто. Така еднодневен престой в четиризвезден хотел, пакет олинклузив, от 118 лева на човек пада на 86 лева. Това е оферта до 13 септември, след тази дата цената се смъква до 66 лева на човек. С около 15 лева по-евтино излиза и нощувката в тризвездните хотели в курорта.

Частните квартири в Кранево и между Балчик и Албена остават почти същите, с минимално намаление от 2-3 лева. Ресторантьорите на север няма да свалят драстично цените на храната, която ще предлагат на туристите през септември. Някои от тях казват, че ще се ориентират според търсенето.

Коментари

Новини Варна