IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
България
15:00 | 22 август 2021
Обновен: 08:58 | 29 април 2024

Радев готов да забави мандата до петък (ВИДЕО)

Времето за политически декларации изтече, чакам ясен сигнал от партиите, заяви президентът

По материала работи: Слав Велев
Радев готов да забави мандата до петък (ВИДЕО)

Кадър: Нова ТВ

Президентът Румен Радев е готов да забави връчването на мандата до петък, когато изтича и крайният срок, за да даде време  на партиите за разговори. Това стана ясно от коментара на самия него от Тополовград. 

"В петък трябва да връча третия мандат. Мога да забавя и ще го направя, но до петък", каза той, цитиран от "Монитор". 

"Времето за политически декларации изтече. Хората очакват ясна отговорност от НС и партиите в него", заяви Радев и призова партиите за компромис, за да се намери стабилно и устойчиво мнозинство, което да излъчи кабинет. Подчерта, че парламентът е длъжен да се съобрази с очакванията на българите, а именно подкрепа в тези трудни времена. Поясни, че не иска да спекулира за шансовете за кабинет. "Надявам се времето, което е дадено, да се използва", каза държавният глава. Поясни, че партиите трябва да знаят, че търпението на българите се изчерпва. И когато се правят "тънки партийни сметки", да се мислело за интересите на хората. "Партиите да докажат, че имат място в НС", аргументира се той. 

Отказа да коментира на кого ще връчи третия мандат и дали това ще бъде ИБГНИ в лицето на Мая Манолова. Поясни, че очаква ясен знак от партиите - но не само към него, а към обществото. "Всички опции са възможни", каза той и добави: "При тази конфигурация в парламента, ако имаме успех, трябва да присъства думата компромис, а тя не присъства".

Относно това дали сме близо до предсрочен вот, Радев отговори, че не иска да предрешава този казус. Поясни, че сме длъжни да изчерпим всички опции. Надява се преговорите между партиите да протекат така, че да има успех. "Иначе отиваме на избори, въпросът е какви са последствията", каза той.

Президентът отрече да е обвързвал връчването на мандата с актуализацията на бюджета, но поясни, че това е нещо, което трябва да се случи и отново призова депутатите да я разгледат. По думите му депутатите, освен от сутрин до вечер да изслушват служебните министри, могат да свършат и друга работа. Според Радев пред страната ни има множество предизвикателства. „Трябва да се вземат много стратегически решения, а те трябва да се вземат от парламента. Има два сценария – ако има актуализиран бюджет и ако няма такъв. Ако няма актуален бюджет – не искам да коментирам”, каза той.

По думите му са възможни избори две в едно, но не е ясно дали това е възможно технически. Именно затова очаква ЦИК да даде категорично становище. Поясни, че чисто процедурно погледнато, такъв тип вот е против философията на нашия конституционен модел.  "Досега ние никога не сме имали смесване в едно на парламентарни и президентски избори. И тук трябва да се подходи много внимателно и да се помисли за всички последствия при един такъв избор", заяви още Радев. Даде да се разбере, че при вот 2 в 1 той и Илияна Йотова, които ще се борят за нов мандат, ще са в неизгодна позиция, тъй като всяка партия ще издигне свой кандидат, за да спечели повече гласове. Именно затова НС трябвало да намери баланс дали спазим Конституцията или ще пестим пари. 

Той отбеляза обаче,че едни отделни избори ще струват 50-60 млн. лева. Според него е важно и българите след тази електорална умора ще отидат на трети избори. Добави, че никой не се наема да прогнозира каква ще е активността на вота наесен.

Коментари

Новини Варна