IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
09:40 | 3 септември 2021
Обновен: 06:24 | 19 април 2024

Бизнесът за двете менюта: На село хората нямат карти, за вкъщи не поръчват!

Ако се въведе идеята по-ниският данък да важи само при плащане с карти, от бранша готови на стачка

По материала работи: Слав Велев
Бизнесът за двете менюта: На село хората нямат карти, за вкъщи не поръчват!

Идеята ниското ДДС от 9% за храната в заведенията да остане занапред само при плащане с банкови карти, се оценява единодушно от бранша като неприложима. Тя бе съобщена от туристическия министър Стела Балтова като предложение на служебния министър на финансите Асен Василев, предаде "24 часа".

От миналата година като антикризисна мярка у нас ДДС е 9% за храната в заведенията, безалкохолните напитки и кафето. По-късно ниската ставка бе въведена и за бирата и виното, като диференцираното ДДС е със срок на действие до 31 декември тази година и цели да подпомогне заведенията, които бяха затваряни няколко пъти в пандемията. От месеци насам браншът настоява действието на мярката да се удължи до края на 2022 г., защото възстановяването върви бавно и трудно. “Идеята на Асен Василев изисква в менютата да запишем два вида цени в зависимост от това дали клиентите плащат в брой, или с карта. Това е неприемливо за нас, защото за разлика от САЩ у нас плащанията с карта са едва 15% от всички.

Вероятно служебният министър на финансите си има някакви интереси, свързани с банковите разплащания, но неговият мандат се простира само до актуализацията на настоящия бюджет и не мога да разбера защо се опитва да въведе нещо, което ще действа идната година”, каза пред “24 часа” председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов. Според него намерението няма нищо общо с евентуално изсветляване на бизнеса, както се представя, защото така или иначе всяко плащане минава през фискални системи, които имат пряка връзка с НАП. “Те може би искат да си спестят контрола и така да си улеснят живота, но за нас подобно разграничение е недопустимо”, каза Алибегов.

“Несериозно е да се мисли, че ако плащаш в брой, укриваш данъци при 9% ДДС. Кой нормален бизнесмен ще укрива ниски данъци, всеки гледа да е изряден”, каза Георги Щерев - председател на Българската хотелиеро-ресторантьорска асоциация (БХРА). “Ще приветстваме оставането на намалената ставка на ДДС, но сме категорично против две различни ставки според това дали се плаща в брой, или с карта.

Подобна мярка реално би подпомогнала не туристическия сектор, към който е насочена, а банките и счетоводните къщи предвид дължимите към финансовите институции комисиони при плащане с карта, както и усложненото счетоводство”, посочи заместник-председателят на БХРА Атанас Димитров. Той посочи още, че в малките населени места не всички клиенти разполагат с карти и нямало как да им се обясни защо за тях същата услуга струва по-скъпо.

От БХРА са категорични, че не приемат идеята на финансовото министерство, съобщена им от министър Балтова, и са готови да защитят интересите си с всички законови средства, включително и протести и стачни действия. За първи път от доста време ресторанторският бранш, който иначе е разделен между три организации, излезе с единна позиция по казуса с различното ДДС в зависимост от начина на плащане. БХРА разпространи вчера декларация, към която се присъединиха и двете други асоциации на ресторантьорите.

Същият казус преди една година не доведе до различни цени Година по-рано, когато диференцираното ДДС бе въведено за заведенията, възникна подобен казус, свързан с доставките на храна и напитки за вкъщи и офиса. Тогава управляващите първоначално решиха деветте процента ДДС да важат само за консумираните на място в заведението храни и безалкохолни напитки, но не и за тези, които се доставят, нито за алкохола. За тях остана да важи 20-процентното ДДС, независимо че често храната се приготвя от едно и също заведение и на практика става дума за една и съща стока.

Тогава браншът бе възмутен, но не успя да постигне успех. Няколко месеца по-късно по време на едно от частичните разхлабвания на ограниченията по-ниската ставка започна да важи и за виното и бирата, като мотивът беше, че в по-голямата си част това са напитки, които се произвеждат в България и така се подпомага родното производство. След още няколко месеца по-ниската ставка започна да важи и за доставките на храни и напитки и в момента заведенията облагат с 20% ДДС само твърдия алкохол. Тези промени обаче не доведоха до различия в цените, нито до намаления. Облекчението бе направено само за да подпомогне сектора, който трябваше да компенсира липсата на приходи в няколкото месеца, в които не работеше.

Коментари

Новини Варна