IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
България
13:15 | 6 септември 2021
Обновен: 20:40 | 24 април 2024

Паметник на Гаврил Кръстевич бе открит в Пловдив

Митрополит Николай захапа родните политици при церемонията

По материала работи: Слав Велев
Паметник на Гаврил Кръстевич бе открит в Пловдив

Снимка: Марица

Чествания в цялата страна са организирани за годишнината от Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

Историческият акт е провъзгласен преди 136 години в Пловдив, където по традиция тази вечер ще бъде кулминацията на честванията.

Те започнаха сутринта с молебен в пловдивския катедрален храм "Света Богородица".

На този ден в Пловдив е обявено Съединението на България, прочетено е възванието на Захари Стоянов, свалено е знамето на Източна Румелия и е издигнат българския флаг. Заедно българите премахват една от жестоките неправди на Берлинския конгрес и доказват, че могат сами да поемат в свои ръце съдбата на отечеството си.

Десетки пловдивчани и гости на града стекоха в храма, за да отдадат почит към героите на Съединението.

С три парливи въпроса се обърна към политиците днес пловдивският митрополит Николай. Той ги призова да кажат вярват ли в Бога, обичат ли народа и готови ли са да пожертват егото си за България.

Разтърсваща реч направи пловдивският владика, откривайки паметника на Гаврил Кръстевич в двора на църкватa “Св. Богородица” в Пловдив. Това стана в Деня на българското Съединение.

”Не съдете, за да не бъдете съдени”, цитира Исус дядо Николай. И призова към търпение и толерантност  днешните политици. Митрополит Николай направи анализ на заслугите на Гаврил Кръстевич и Захари Стоянов.

Захари Стоянов изхаби тонове мастило, за да очерни най-големия радетел на Независимостта на Българската епархия и на държавността. Гаврил Кръстевич беше разкарван из Пловдив, унизен и изгонен като псе, върна историята митрополит Николай, като отбеляза, че за това е допринесъл и вестникарският жанр - на политическа омраза.

Едва ли някой днес може да каже кой от тях има по-големи заслуги за България, подчерта митрополитът.

Кметът Здравко Димитров свали бялото платно от паметника, а шефът на Общинския съвет Александър Държиков връчи на директора на Историческия музей Стефан Шивачев знак за удостояване на Гаврил Кръстевич със званието почетен гражданин на Пловдив, предаде „Марица”.

По традиция венци и цветя бяха положени пред паметника на Захари Стоянов в Дондуковата градина и пред паметната плоча на майор Райчо Николов до Римския стадион.

Коментари

Новини Варна