IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
08:34 | 5 юни 2014
Обновен: 03:37 | 15 май 2024

ДПС иска избори до края на годината

ДПС иска избори до края на годината

По материала работи: Златина Добрева
ДПС иска избори до края на годината

Анализът на изборните резултати прави невъзможен пълния мандат на кабинета. Идеята за пълен мандат не е път към стабилност, заяви лидерът на ДПС Лютви Местан на нарочен брифинг в НС.
По думите му възможни са три други варианта, като се изключи този – хоризонт до октомври 2015 г. и избори „2 в 1“, провеждане на избори догодина по това време и избори до края на годината.
Последният би означавал оставка на кабинета в края на септември-началото на октомври, плавно предаване на властта на служебен кабинет и избори в края на ноември-началото на декември.
Нашите предпочитания са към третия вариант – избори до края на годината, заяви лидерът на ДПС.
Той обаче подчерта: Не налагаме на никого тази позиция, ако някой има по-добра идея, ние сме отворени за диалог, готови сме за разговор“.
По думите му дори кабинетът да подаде оставка още утре има един риск – бюджетът няма да влезе в нормалния график за приемането му.
Местан подчерта, че идеята за избори не трябва да се тълкува като оценка, че управлението е лошо.
Съгласието за предсрочни избори не е признание нито за загуба на изборите, нито каквато и да е оценка за лошо управление, обратно, посочи той, като допълни, че избирателите на ДПС оценяват положително работата на кабинета.
Местан заяви, че е впечатлен от зрелостта и отговорността на премиера Пламен Орешарски, с когото разговарял по въпроса. Местан е разговарял вчера и с лидера на БСП Сергей Станишев. Бяхме и сме в добър диалог, каза той. Лидерът на ДПС каза, че срещите му с почетния председател Ахмед Доган са периодични и не са новина.
По думите му е бил обсъден вариант и за незабавна оставка, но това също не генерира стабилност, а ще породи проблеми. Той обаче изтъкна и друг риск освен пред бюджета за следващата година - за споразумението с ЕК за следващия програмен период.
Лидерът на ДПС каза още, че тяснопартийният интерес на движението диктува управлението да продължи още дълго.
Има ситуации, в които партийните интереси трябва да отстъпят на публичния интерес. Смятаме, че той е свързан с намирането на стабилна управленска формула, подчерта той.
Местан попита, ако приемем, че евровотът е представителен за доверието в кабинета „Орешарски“, то зададе ли евровотът реална алтернатива на кабинета.
Той отново заяви, че евровотът не дава основание на никого „да повишава децибели и да размахва пръст“.
Първата и втората политическа сила измерват първото и второто си място не по това колко са надградили доверието преди една година, а по това кой по-малко е загубил, обясни той.
Местан призова „да се въздържаме от заклинания“. Не е време сега да се чертаят сценарии, защото основният сценарист е суверенът, той ще зададе управленската формула, каза лидерът на движението, цитиран от dnes.bg. По думите му „мераците да се отнеме политическата тежест и роля на ДПС не са от вчера“.
Той беше категоричен, че движението не търси самоцелно една или друга роля, а действа съобразно това, което избирателят отреди.
Местан подчерта, че диалогът ще бъде ефективен „ако сме освободени от оковите на анти-ДПС митологемите“ и попита риторично „кое е лявото на ДПС“ и даде примери, че движението не е лява партия с думите, че ДПС е съхранило плоския данък, а икономистите са удържали „буйния социален кон“, визирайки предложения на БСП в социалната сфера.

Коментари

Новини Варна