IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
10:44 | 3 май 2015
Обновен: 21:02 | 25 март 2024

Цената на марулите скочи с 200% за година

Следват я доматите, краставиците и репичките

По материала работи: Слав Велев
Цената на марулите скочи с 200% за година

Гергьовден наближава, а зеленчуците на пазара, които традиционно се слагат на масата за празника, осезаемо поскъпват, отчитат от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ), цитирани от dnes.bg.
 

Цената на зелените салати се повишава на месечна база с 40%. Доматите - както българските, така и вносните, поскъпват с около 20 на сто.
 

Ръстът на годишна база при доматите е 24 на сто, при краставиците – 40%, на репичките с 15 на сто, но най-драстичен ръст на годишна база е отчетен при цената на салатите (марулята) – цели 195 на сто.
 

През април се засилва низходящият тренд при движението на цената на фасула, като в сравнение с март той поевтинява с 5,5 на сто до 3,52 лева за килограм. 
 

ДКСБТ посочва, че през април се стабилизират цените на захарта и на яйцата, оризът поскъпва с 0,5 на сто, олиото - с един процент, а брашното с 1,2 на сто.
 

През миналия месец кравето масло поевтинява с 2,2 на сто, кашкавалът "Витоша" поскъпва с 1,8 на сто, а цената на кравето сирене е без промяна. 
 

Цените на месните произведения остават стабилни, като само пилешкото месо поскъпва с 2%.
 

Цените на основните хранителни стоки - захар, олио и брашно, на годишна база намаляват, като поевтиняването на захарта е със 17 на сто, на олиото - с 3 на сто, а на брашното - с 1,2 на сто.

Коментари

Новини Варна