IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
09:30 | 15 септември 2021
Обновен: 23:07 | 28 март 2024

Учебници като злато – буквално! Поне 5 стотака заделете за десетокласник

Специалните предмети и езици надуват сумата

По материала работи: Слав Велев
Учебници като злато – буквално! Поне 5 стотака заделете за десетокласник

Снимка: Монитор

Опашки пред борсите за връщане и вземане на помагала втора ръка

Учебниците на десетокласниците излизат най-скъпо, установи проверка на „Монитор“. Родителите на децата от езиковите гимназии могат да броят и над 3 стотака за всички помагала в зависимост от езиковия комплект, който търсят, обясни Емилиян Димитров от борсата за учебници на „Цариградско шосе“.

Специалните предмети също надуват сумата. За десетокласник в професионална паралелка с интензивно изучаване на езици родителите може да платят и над 500 лв. за нови учебници.

Хората обаче търсят основно помагала втора употреба, обясни Димитров. Ако успеят да си закупят целия комплект учебници, могат да спестят поне 30% от коричната цена. „Като цяло от 8-и клас нагоре пълен комплект на учебници втора ръка е около 120-130 лв. В зависимост от комплекта за езиците обаче могат да достигнат и до 300 лв. Причината е, че има издателства, които отказват да работят с книжарници и борсите за учебници, и си слагат свои цени“, обясни Димитров. Тогава няма възможност те да бъдат продадени като втора употреба.

Единствено издателството може да направи отстъпка при групова поръчка Когато обаче училището е избрало по-достъпни учебници по език, сумата може да падне надолу.

„Тези езикови учебници, които се предлагат при нас и в други книжарници, не са толкова скъпи. Те могат да бъдат и втора употреба и ние им сваляме от цената, тогава целият комплект може да е около 200 лв.“, допълни Димитров. Той подчерта, че е важно и на кое издателство са учениците в списъка. Например на едно издателство математиката може да е по-скъпа, отколкото на друго. Отделно цената на еди учебник може да е различна всяка година.

„Някои издателства вдигат цените всяка година. Случва се учебници, които през 2017-а при въвеждането на новите програми са били 8 лв., всяка година ги увеличават по 1-2 лв. и вече са с доста завишени цени“, коментира Димитров.

Светослава Славчева е майка на дете в десети клас в Национална финансово-стопанска гимназия, което следва в паралелка „Търговия“ със засилено изучаване на немски език. Тя обясни, че учебниците за специалните предмети и езици надуват доста сумата, която трябва да даде, въпреки че връща стари помагала.

„Досега купувах нови учебници, но няма смисъл. Никой не учи от тях. Върнах чисто нови учебниците за 8-и и 9-и клас и за да взема за 10-и, доплатих само 24 лв. Имам обаче поръчани по специалните предмети по счетоводство и икономика на предприятието, които са още стотина лева. Отделно трябва да вземем и немски и английски език. Ако купуваме всичко ново, общата сума достига до 500 лв. за всичко“, коментира Славчева.

Надежда Брънчева също е майка на десетокласничка. Тя купува от учебната борса всичко необходимо за трета поредна година.

„За нови и за употребявани учебници сме тук. Ще върнем миналогодишните и ще вземем за тази. Купуваме и нови, защото не може да се намери всичко.

Не виждам смисъл всичко да бъде ново, като са запазените учебниците и могат да се използват“, смята Брънчева.

Димитров уточни, че все пак няма вариант да не се доплаща, дори и да бъде върнат цял комплект от предходен клас.

„Ако учебниците са напълно запазени или са във фолио, няма как да ги закупим като стари, ще ги закупим поне на половината цена. Ученикът обаче пак ще трябва да доплати някаква сума, но със сигурност комплектът за тази година ще му бъде по-евтин“, допълни Димитров. Дори и на една страница да има нещо написано, цената на учебника се смъква.

Батковци и каки подсигуряват по-малките в семейството

Подготовката на тазгодишните зрелостници също излиза солено, защото 12-и клас са първият випуск, който се обучава по новата програма. Затова през цялото си гимназиално обучение не са имали възможността да си вземат учебници втора ръка. Тези преди тях пък нямаха възможността да ги дадат на учебните борси и книжарници или да ги оставят на по-малките си братя и сестри.

„Оттук нататък, ако някой си вземе учебници и има по-малко дете, може да ги запази, защото едва ли ще се сменят програми и ще се учи при тях. Вече всички учебници са сменени по новите програми и могат да се ползват“, разясни Димитров.

Така и ще направи Венета Бенина, която бе в учебна борса в „Хаджи Димитър“, за да купи всички помагала за дъщеря си Виктория.

„Не връщаме учебници, защото другата ми дъщеря е осми клас догодина. Около 400 лв. е комплектът. Стари учебници взехме за около стотина лв. Отделно купуваме и езиците са 160 лв. с отстъпката“, обясни майката на деветокласничката в 31-во СУЧЕМ „Иван Вазов“. Виктория разясни, че си взема два учебника – за 8-и и 9-и клас, по химия и други разказвателни предмети и така цената е двойна. Деветокласничката допълни, че семейният бюджет се товари и от закупуването на нова техника за дистанционното обучение. Така сумата за всичко необходимо може да нарасне до 600 лв., ако към нея се включат и работните листове, тетрадки за писане, химикалки, маркери. Затова и семейството се надява да няма отново промяна в учебните програми, защото тогава сестрата на Виктория няма как да ползва учебниците й, не могат и да се продадат.

„Тогава трябва да вземем всички учебници нови, което още повече оскъпява всичко“, каза още Венета Бенина.

Коментари

Новини Варна