IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
16:00 | 19 септември 2021
Обновен: 14:11 | 23 април 2024

Как да разпознаем истинския преброител? НСИ съветва

Те ще преброяват само хората, които не са се преброили вече електронно

По материала работи: Слав Велев
Как да разпознаем истинския преброител? НСИ съветва

Снимка: НСИ

На 18 септември преброителите започнаха обхода по разпределените им участъци. Те ще работят от 8.00 до 20.00 ч. всеки ден, включително в събота и неделя.

Първата им задача е да опишат сградите. Те ще преброяват само хората, които не са се преброили вече електронно или не желаят да го направят онлайн сами, информират от НСИ.

Всички преброители са преминали предварителна проверка за чисто съдебно минало, навършили са 18 години и имат минимум средно образование.

От Националния статистически институт дадоха четири отличителни черти, по които да разпознаем официалните преброители.

Как да сте сигурни, че човекът, който звъни на вратата Ви, е преброител?

Първо – преброителят задължително трябва да се представи и покаже своята служебна карта, на която има негова снимка, трите имена и идентификационен номер, даден от НСИ.

Второ – преброителят трябва да Ви уведоми ясно за целта на преброяването и да Ви представи преброителна карта, на гърба на която има писмо от председателя на НСИ, в което са описани целите на преброяването.

Трето – Ако изпитвате съмнение относно легитимността на преброителя, можете да позвъните на *2021, където да продиктувате имената и служебния номер на преброителя. Операторите ще извършат проверка и ще потвърдят дали преброителят във Вашия участък се казва така.

Четвърто – Всеки преброител има синя маска, на която е изписано „Преброяване 2021“.

Коментари

Новини Варна