IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
12:45 | 26 септември 2021
Обновен: 17:52 | 17 април 2024

В пандемията: Двоен скок на тормоза на деца в интернет

Педофилите стават все по-активни в мрежата

По материала работи: Слав Велев
В пандемията: Двоен скок на тормоза на деца в интернет

Педофилите стават все по-активни в мрежата. Службите отбелязват двоен ръст на сигналите за порнография и тормоз срещу деца в интернет. На този фон - все повече и все по-опасни стават и предизвикателствата, които самите те отправят помежду си в социалните мрежи.

Фактът, че децата прекарват повече и повече време в интернет не убягва на педофилите в мрежата. В глобален мащаб има над 80 процентов ръст на сексуалните посегателства срещу деца онлайн, а в България броят на сигналите към Националния център за безопасен интернет е скочил двойно. Над 17 хиляди са обажданията за снимки и видеоклипове на голи деца, съобщи Нова телевизия.

„Според нашето национално представително изследване всяко пето дете се е срещало на живо с някого, с когото се е запознало онлайн. Тази склонност на 20% от децата е твърде голям риск”, казва Емануил Георгиев от Националния център за безопасен интернет.

Самите деца до голяма степен съдействат на педофилите. Това доказва статистиката, според която 33% от материалите, съдържащи сексуална експлоатация на деца са произведени от самите деца.

„Голяма част от децата не съобщават за случващото се. Всеки оповестен случай обаче се разглежда от колегите ми. За нас всяко дете е важно”, коментира  Петър Цигов - началник сектор в отдел "Киберпрестъпност" към ГДБОП. 

Коментари

Новини Варна