IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
10:30 | 30 септември 2021
Обновен: 12:17 | 19 април 2024

МОН изненада майките! Ново 20 с матурите – точкуване вместо оценки

100 точки за шестица на изпитите след VII клас

По материала работи: Слав Велев
МОН изненада майките! Ново 20 с матурите – точкуване вместо оценки

Шестица на изпитите след VII клас вече ще означава 100 точки. Това ще е и максималният резултат при всички изпити от националното външно оценяване (НВО) след IV, VII и X клас, каквaто е системата при държавните зрелостни изпити. Промените са част от обнародваната в държавен вестник Наредба №11 от 2016 г., съобщиха от Министерството на образованието и науката, пише "Труд".

Досега скалите за оценка бяха различни, което затрудняваше родители и ученици - преценката до каква степен четвъртокласниците, седмокласниците и десетокласниците покриват изискванията за усвоени знания по съответните предмети трябва да се улесни при новата система с точки.

Всъщност оценките в удостоверенията ще бъдат записвани именно в точки, а за IV клас и приравнявани към оценки по шестобалната система, уточняват от МОН.

В края на тази учебна година учениците от IV, VII и X клас ще положат изпити по български език и литература и по математика. Децата от VII клас по свое желание ще могат да се явят и на чужд език, а учениците от Х клас - на чужд език и на информационни технологии.

Чрез въпросите и задачите в изпитните тестове се проверяват знания и умения, усвоявани не само в последния клас, но във всички класове от образователния етап. Все по-голям дял заемат казусите, свързани с практическо прилагане на наученото, посочват от МОН.

В наредбата изрично е записано още, че изпити за годишна оценка по предмет или модул вече се полагат само присъствено в училище.

Коментари

Новини Варна