IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
08:40 | 1 октомври 2021
Обновен: 02:26 | 1 май 2024

Тестват сирените днес

Не изпадайте в паника

По материала работи: Слав Велев
Тестват сирените днес

Националната система за ранно предупреждение и оповестяване (НСРПО) ще бъде тествана на 1 октомври от 11:00 ч. във Варна и още редица градове в страната. Не изпадайте в паника, целта е проверка на техническото състояние и придобитите умения от длъжностните лица за работа с нея, както и обучение на населението за разпознаване на сигналите, излъчвани от акустичните сирени устройства, съобщават от МВР.

В 11.00 часа ще бъдат тествани сирените. Тренировката ще се проведе на територията на градовете: Бургас, Варна, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Смолян, София, Враца, Стара Загора, Гълъбово, Царево, Ахтопол, с. Лозенец, Шабла и населените места в 30- километровата зона около АЕЦ" Козлодуй".

На територията на изброените населени места ще бъде задействана сиренната система чрез излъчване на националните сигнали за тревога и край на тревогата, които ще бъдат съпътствани с гласова информация.

Припомняме, системата се тества два пъти годишно - в първия работен ден на април и на октомври. Целта е да се провери техническото й състояние, да се повишат уменията за задействане на системата и излъчване на информация на живо, а населението да се обучи за разпознаване на сигналите.

Коментари

Новини Варна