IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
17:13 | 8 юни 2014
Обновен: 20:52 | 17 май 2024

Президентът говори с US сенатори за енергийна сигурност

Президентът говори с US сенатори за енергийна сигурност

По материала работи: Златина Добрева
Президентът: Ясно е, че страната  отива на избори през есента

Президентът Росен Плевнелиев разговаря със сенаторите Джон Маккейн, Рон Джонсън и Кристофър Мърфи, които са на посещение в България. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. С представителите на Сената на САЩ държавният глава обмени мнения по ситуацията в Украйна, по въпроси на енергийната сигурност и на сътрудничеството на България със САЩ в областта на отбраната и сигурността.

Държавният глава и сенаторите от САЩ споделиха позицията за необходимостта от силен и единен глас на Европа по отношение на кризата в Украйна. Президентът припомни категоричната българска позиция в подкрепа на суверенитета, единството и териториалната цялост на страната.

"Украинският народ има право сам да определя бъдещето си", категоричен бе Росен Плевнелиев и отново апелира за придържане към демократичните принципи и върховенството на закона, които, по думите му, са били нарушени с анексирането на Крим.

"Време е да оставим настрана сметките и да говорим за ценности", подчерта президентът.

Сенаторите Маккейн, Джонсън и Мърфи посочиха, че една от целите на източноевропейската им обиколка е да призоват за единен глас на Европа по кризата в Украйна, както и да подкрепят сигурността и стабилността на страните от Централна и Източна Европа в контекста на събитията на изток от региона.

Коментари

Новини Варна