IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
България
08:40 | 4 октомври 2021
Обновен: 08:24 | 29 април 2024

Днес отбелязваме Световния ден за защита на животните

4 октомври e професионален празник на специалистите по компютърна техника, информационни технологии и автоматика у нас

По материала работи: Слав Велев
Днес отбелязваме Световния ден за защита на животните

Днес отбелязваме Световния ден за защита на животните. Той се чества в Деня на Свети Франциск, който се смята за покровител на животните. Различните организациите за защита на животните използват празника, за да насочат вниманието на хората по света към необходимостта за хуманно и отговорно отношение към животинския свят.

4 октомври e професионален празник на специалистите по компютърна техника, информационни технологии и автоматика у нас. За празник на българските програмисти е избрана рождената дата на Джон Атанасов. „Бащата на компютъра“ е роден на 4 октомври 1903 година в американския град Хамилтън, а баща му – Иван Атанасов, е български емигрант от ямболското село Бояджик. По този повод днес, у нас, ще се проведат поредица инициативи и събития  свързани със 118  години от рождението на Джон Атанасов.

В исторически план, на днешната дата, през 1957 г. започва Космическата надпревара с изстрелването на първия изкуствен спътник Спутник-1. Неочакваната новина за успеха на Спутник-1 разпалва "спътникова криза" в САЩ и нагорещява космическата надпревара по време на Студената война, като изстрелването на спътника предизвиква нови политически, военни, технологични и научни събития.

Коментари

Новини Варна