IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
България
09:20 | 8 октомври 2021
Обновен: 17:44 | 27 март 2024

2 бона за джипито да драсне ковид сертификатите на семейство. Оферта, а?

Районната прокуратура в Пловдив е образувала проверка по два сигнала

По материала работи: Слав Велев
2 бона за джипито да драсне ковид сертификатите на семейство. Оферта, а?

Снимка: iStock by Getty Images

Районната прокуратура в Пловдив е образувала проверка по сигнал за купуване на фалшиви сертификати за ваксинация срещу COVID. Според сигнала става въпрос за незаконна схема на търговия с ваксинационни паспорти, като цената им върви от 150 до 300 лв. Проверката е възложена на Икономическа полиция и трябва да приключи в законовия срок от един месец, съобщава "Марица".

Държавното обвинение в града под тепетата работи по два сигнала, свързани с фалшиви ваксинационни сертификати. В единия, получен по мейла, се твърди, че търговията с фалшивите ваксинационни паспорти вече е масова практика в Пловдив. В сигнала се твърди, че служителите на пловдивско казино са се сдобили с фалшиви документи, че са ваксинирани. Вътре е упомената и тарифата, на която се търгуват. Срокът на проверката е едномесечен, като при нужда може да се удължи.

Вторият сигнал, по който Районната прокуратура работи, е за пътник на летище Пловдив, представил фалшив сертификат от извършен PCR тест за коронавирус. Веднага след установяването на неистинския документ е докладвано на прокуратурата, като по случая все още се работи.

Петчленно семейство е отправило оферта към джипи да им издаде ваксинационните документи без да ги ваксинира, срещу което предлагали 2000 лв. Документите им били нужни за пътуване в чужбина, разказа пред 24plovdiv.bg самият личен лекар. Първоначално семейството била готово да плати 1000 лева за първа доза и да удвои сумата при втора.

Медикът категорично отказал. По думите му това не е единичен опит за купуване на фалшиви сертификати за ваксина срещу коронавирус.

Коментари

Новини Варна