IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
08:50 | 21 октомври 2021
Обновен: 15:00 | 18 април 2024

Молове в неведение – кой, как и защо ще проверява ковид сертификатите

Ще спазим наложените мерки, категорични са търговските центрове

По материала работи: Слав Велев
Молове в неведение – кой, как и защо ще проверява ковид сертификатите

Допълнително време за въвеждане на организацията за проверка на Зелени сертификати преди влизане в сила на заповедта на Министерството на здравеопазването поискаха търговските центрове.

"Ще спазим наложените мерки, като бихме искали да подчертаем, че отново сме поставени пред изключително кратки срокове за реакция, организация и изпълнение. В тази връзка за нас ще има и допълнителни разходи в много големи размери, които за пореден път ще бъдат изцяло за сметка на търговските центрове", заявиха в своя позиция от Българската асоциация на ритейл центровете.

Наложените мерки изискват допълнителни сериозни инвестиции в организация и персонал, като това се случва в момент, в който браншът ни е изправен пред безпрецедентна криза, свързана с увеличението на цената на тока. Бихме искали толеранс - допълнително време за въвеждане на организацията за проверка на Зелени сертификати преди влизане в сила на заповедта, се казва в документа.

"Това е поредният удар по единствения сектор, който е бил затворен над 5 месеца без да получи каквато и да е ефективна финансова подкрепа, тъй като програмите за подпомагане са насочени към малки и средни предприятия, към които повечето търговски центрове не спадат. Към днешна дата продължаваме да очакваме помощ от държавата", подчертават от ритейл асоциацията. 

В позицията им се казва още:

"Няма никаква яснота кога наемателите ни ще се възстановят от причинените им финансови щети по предходните ограничителни периоди, а в същото време ние като наемодатели търпим колосални загуби. Настояваме за справедливо отношение на държавата спрямо всички компании и обекти в сектора – без значение от тяхната площ и разположение. Призоваваме да не се вземат дискриминационни решения спрямо сектора. Апелираме и за преразглеждане на размера на глобите, които се налагат - да бъдат реалистични.  

В обектите ни строго се спазват всички установени международни стандарти за безопасност и се прилагат редица мерки за сигурност с доказана ефективност – задължителни маски, регулярна дезинфекция на общите части, засилена охрана и превенция на струпването на хора и много, много други, с които да осигурим безопасността на нашите посетители, наемателите ни, както и заетите в бранша над 150 000 души и семействата им. От самото начало на пандемията неведнъж сме доказвали волята си да помагаме на институциите в борбата с вируса. Бихме искали да подчертаем, че през последните месеци обектите ни се превърнаха в най-предпочитани мобилни пунктове за ваксинация на десетки хиляди българи.

Правим всичко това, защото вярваме, че партньорските отношения с институциите са ключови за справянето с кризата и можем да разчитаме на съответна помощ от тяхна страна, за да продължим да съществуваме. В заключение бихме искали да напомним, че както и до момента, институциите могат да разчитат на партньорство и желание за диалог от наша страна. 

Бихме искали да споделим, че Българската ритейл асоциация /БРА/ се присъединява към становището на Българската асоциация на ритейл центровете /БАРЦ/, като подкрепя позицията - особено в частта за изключително краткото и скъпоструващо време за реакция - и допълват, че заповедта би следвало да касае всички, включително и държавната администрация."

Коментари

Новини Варна