IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
09:30 | 21 октомври 2021
Обновен: 07:44 | 19 април 2024

Крадат по три коли на ден у нас. Как да се предпазим от автоджамбазите?

Пълно ръководство на СБА

По материала работи: Слав Велев
Крадат по три коли на ден у нас. Как да се предпазим от автоджамбазите?

Пълно ръководство: Как да защитим колата си от автокрадци?

Част 1: Основни навици за по-голяма сигурност

По три автомобила попадат в ръцете на крадци всеки ден. Това показва статистиката на МВР. Ведомството отчита положителна тенденция – тези посегателства намаляват спрямо миналата година. Въпреки това, полицията успява да открие отнетите возила в едва 16% от случаите. Интересът на престъпниците е към по-новите и луксозни автомобили, но и към авточасти, особено ако се демонтират бързо. Споделяме какви превантивни мерки можете да предприемете, за да не станете жертва на кражба като максимално затрудните злонамерени действия.

С какъв автомобил няма да привличате вниманието на автоджамбазите?

Някои собственици са на мнение, че ако не купят чисто нова и скъпа кола, а заложат на по-евтин и силно разпространен модел, то така ще минимализират риска от посегателства срещу собствеността им. Логиката, която се следва е, че когато колата е евтина, то автоджамбазите ще спечелят по-малко, а усилията и шанса да бъдат заловени – големи, колкото за луксозно возило. А от второто, ако успеят с удара – ще спечелят повече. Реалността обаче е различна и сравнително евтини автомобили също биват крадени. А скъпите коли, които идват с малко повече вградени защити, не спират крадците да се пробват. Затова играта на котка и мишка ще продължи.

Поради това, че никой не е застрахован, всеки собственик трябва да бъде бдителен, в противен случай може да стане жертва. В тази поредица от статии има много идеи, а съветът ни е да ги комбинирате, за да надградите сигурността. Някои от тях изискват повече финансови инвестиции, други са по-евтини, а трети на практика не изискват пари или усилия. Например, паркирането в добре осветена зона е лесен начин да се предотврати кражба на кола.

Кражби обаче се случват и посред бял ден, но видими устройства за сигурност също могат да постигнат много – въпреки, че няма да направят колата неуязвима, ще отклонят крадците към по-лесна мишена. Усилията на производителите да ограничат риска от посегателства при новите модели, чрез все по-интелигентно оборудване и увеличаване на броя на тези превозни средства по-пътищата също има благоприятен ефект. Автомобили, които при определени условия мигновено започват видеозапис на случващото се около тях, служат за превенция и разкриване на престъпления.

Топ 3 изключително елементарни навика за повишаване на сигурността

Започваме с най-лесните за изпълнение съвети, които привидно звучат сякаш се подразбират от само себе си и няма нужда да се изтъкват. Реалността обаче показва, че собствениците на автомобили намират оправдания за себе си в определени ситуации, в които преценяват, че няма риск за станат потърпевши. Именно за такива моменти следят крадците – те са готови да действат, щом забележат, че бдителността е занижена. Затова обяснения като „Само да си взема едни цигари.“, „Колата и сама ще се заключи.“, „Детето/кучето е на задната седалка.“ няма да ви спасят.

Заключете вратите

Дръжте вратите заключени - това е първата стъпка за възпиране на крадец. Добре е да придобиете навика да проверявате вратите на колата си. Помнете – крадците често използват моменти, когато бързате и не очаквате нищо да се случи, тогава те действат под прикритието на вашата разсеяност и суматоха.

Не оставяйте ключовете в превозното средство

Никога не оставяйте ключовете в автомобила. Ако вашият ключ е в колата, крадецът може просто да счупи прозорец и да потегли. Не оставяйте колата да работи без надзор и отключена. Вземете ключовете си със себе си, когато напускате колата и никога не оставяйте резервен ключ в жабката или на други места в автомобила.

Затворете прозорците

Дръжте прозорците си напълно затворени. Крадец може просто да бръкне в колата ви през отворен прозорец – да вземе каквото може да достигне или да отключи вратата, за да получи пълен достъп до вашия автомобил и всичко в него.

Тези навици трябва да важат за всички в семейството. Приучете и децата да се грижат прозорците и вратите да са затворени, когато напускат семейния автомобил.

Не подценявайте риска, когато сте в движение

Когато пътувате особено, ако се намирате на непознато място или в район с повишена престъпна активност, спазвайте следните няколко съвета:

Огледайте вътрешността и под колата преди да се качите в нея

Не пътувайте сами, когато е тъмно

Не спирайте, за да помагате на непознати

Ако имате обективно усещане, че нещо не е наред, напуснете мястото – доверете се на инстинктите си

Ако непознат се приближава към вас, потеглете внимателно и решително

Оставете достатъчно място пред колата, за да маневрирате свободно, ако се наложи да спрете

Избирайте средната лента, когато пътния участък го позволява

Къде да паркирате, за да демотивирате автоджамбазите да атакуват вашето превозно средство е темата във втора част.

Коментари

Новини Варна