IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
12:45 | 24 октомври 2021
Обновен: 03:46 | 17 април 2024

Радев скастри министрите: Мерките правилни, начинът не (ВИДЕО)

Тестове-близалки връщат децата в клас

По материала работи: Слав Велев
Радев скастри министрите: Мерките правилни, начинът не (ВИДЕО)

Ситуацията е напрегната, въпреки предприетите мерки. Това заяви президентът Румен Радев по време на среща с министри от служебния кабинет, на която се обсъжда COVID ситуацията в страната.  

Той подкрепи виждането за съхраняване на социалната и икономическа активност чрез зелен сертификат. По думите на Радев предишните управляващи са създали трайно недоверие срещу ваксините, които са единствената защита. "Ние броим заболелите и починалите, осъзнавам негативния ефект от това решение, но дългът ми е хората, а не рейтингът", каза Радев. Въпреки високата цена, той подкрепи решението за зелен сертификат, защото документът давал свобода.

По отношение на онлайн обучението на децата и техните родители, Радев заяви, че очаква приоритет да е връщането на децата в клас, особено малките до 4 клас. Президентът изтъкна, че е получил много сигнали, че безплатните тестове се плащат и възложи на МЗ да ги провери. Радев поиска да се провери дали може да се издаде сертификат на хората с антитела.

"Ваксинирането трябва да е доброволно", подчерта още Радев и добави, че това е най-надеждата защита. В тази връзка призова хората да не оставят на произвола живота си.

Здравният министър д-р Стойчо Кацаров пък обясни, че е имал среща с шефове на болници за да не се допуска лутане на пациенти между лечебни заведения. По отношение на учениците, той изтъкна, че ключовата дума е безопасна среда.

"Ако можем да я осигурим, може да допуснем да се върнат в училище", каза здравният министър. Образователният министър проф. Денков от своя страна обясни, че също искат максимално присъствено обучение в безопасна среда. По думите му от 15 септември до 10 октомври броят на карантинираните учители се е увеличил 3 пъти, а на децата- 5 пъти.

"Към 15 септември само 6% от заболелите са били деца до 18 години, а сега са 10-12%. 400-500 деца на ден се регистрират. Това е така, защото мерките бяха меки, бяха адекватни за началото на учебната година, но заболеваемостта сега е много по висока", коментира проф. Денков.

Попитан от президента как може да се осигури безопасна среда в училище, Кацаров обясни, това може да стане поетапно. По думите му здравните власти може да осигурят за децата тестове- тип близалки.

"Това ще даде по голяма устойчивост на учебния процес", смята Кацаров. Според него, ако до  7-10 дни се осигурят тестове, връщането в училище може да стане факт.  Проф. Денков обясни, че досега няма консенсус по темата, но се надява разумът да надделее и посочи, че подобни тестове са практика в други страни.

"Според мен това е правилната-съпка - филтър на входа с щадящи тестове", каза той. Финансовоят министър от своя страна изтъкна, че ведомството му няма да пести пари за това децата да се върнат в клас.

Здравният министър след това припомни, че са дали отсрочка по отношение на налагането на санкции, но от понеделник засилват мерките. Той апелира, че най - добрият начин е всички да сме съпричастни и хората да не се опитват да се избегнат ограниченията.

"МВР имат готовност да участват със съвместни екипи, за да се осъществи контролната дейност", заяви от своя страна шефът на вътрешното ведомство Бойко Рашков.

Коментари

Новини Варна