IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
08:30 | 29 октомври 2021
Обновен: 07:49 | 19 април 2024

Днес църквата почита Св. Анастасия

На 29 октомври отбелязваме Световния ден за борба с инсулта

По материала работи: Слав Велев
Днес църквата почита Св. Анастасия

Днес Българската православна църква чества Св. Анастасия Римлянка, а имен ден празнуват всички с имената Анастас и Анастасия.

У нас този празник е разпространен главно сред населението в Родопите. На този ден вярващите там се спазват някои строги забрани, като жените не вършат никаква домашна работа. Според народните вярвания с лика на тази светица се персонифицира физическата смърт на човека. Суеверните хора вярват, че ако някоя стопанка не спазва това, то тогава нейния дом ще бъде сполетян от беда.

На 29 октомври отбелязваме Световния ден за борба с инсулта. Знаете ли, че на всеки шест секунди някъде по света умира човек от инсулт. Мозъчно-съдовите заболявания са водеща причина за заболеваемост и смъртност по целия свят, а България е на едно от първите места в това отношение. У нас се регистрират годишно близо 83 000 случая с мозъчносъдови заболявания от които повече от 1/3 са случаите на мозъчен инсулт. От регистрираните годишно над 35 000 случая с мозъчен инсулт над 7 000 болни завършват с летален изход. Преживелите мозъчен инсулт получават различна степен на инвалидност, която при 10 % от тях е тежко изразена и изисква допълнителни грижи и помощ от семейството, близките и обществото. Целта на Световния ден, посветен на борбата с мозъчните инсулти, е  още веднъж да се напомни на населението, лекарите и правителствените организации за важността на първичната и вторична профилактика на мозъчносъдовите болести, с което ще се снижи значително смъртността и инвалидността от тези тежки заболявания.

Днес отбелязваме още Денят на бесарабските българи. Чества се на 29 октомври още от 1938 г. Датата се свързва с освещаването на храм-паметника „Свето Преображение Господне“ в Болград, чието построяване отнема пет години, а в изграждането му е вложен доброволният труд на 10 000 преселници от българските земи. Честването у нас е възстановено след 1989 г., като това е повод да насочим вниманието на обществеността към проблемите на нашите сънародници, които желаят да учат, работят и живеят в България. Това ще бъде и една от темите на днешното ни предаване.

Днес Турция празнува 99-я рожден ден на Републиката. 80 милионната ни южна съседка, чества националния си празник на 29 октомври, въпреки че през последните години се отдалечава все повече и повече от принципите на Републиката, основана пред 99-години от Мустафа Кемал Ататюрк с основен принцип: "суверенитетът безусловно принадлежи на народа".

На 29 октомври се навършват 109 години от смъртта на Пейо Тотев Крачолов, по-известен като Пейо Яворов. Трагичният край на един от най-големите български поети на 20 век започва на 29 ноември 1913 година, когато измъчваната от съмнения негова любима Лора се прострелва, а Яворов прави опит да се самоубие. Но изстрелът само пронизва слепоочието и го ослепява. Съкрушен от съдебния процес и от обвиненията, че той е убиецът на Лора, на 29 октомври 1914 година поетът взема голяма доза отрова и се застрелва.

На 29 октомври 1929 г. започва „Великата депресия” в САЩ. Това се случва на петия ден от „борсовата треска”, в деня, наречен от журналистите и брокерите „черния вторник”, когато на фондовата борса в Ню Йорк окончателно рухва пазарът на акции, а през страната минава вълна от самоубийства. Великата депресия е синхронна и всеобхватна, като засяга всички отрасли на световната икономика. Този период получава това название благодарение на емоционалното състояние, в което изпада обществото.

Коментари

Новини Варна