IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
08:50 | 1 ноември 2021
Обновен: 19:38 | 28 март 2024

Складът като пръв приятел на сервитьорката. Без сертификат – криеш се

Софийските здравни инспектори продължават проверките

По материала работи: Слав Велев
Складът като пръв приятел на сервитьорката. Без сертификат – криеш се

Снимката е илюстративна

Софийските здравни инспектори продължават проверките за наличие на зелен сертификат, а през това време се натъкват и на куриозни случаи, сподели пред NOVA д-р Инна Балабанова - шеф на дирекцията за противоепидемиологичните мерки в РЗИ-София.

Докато проверяващите сканирали сертификата на служител в заведение например, негова колежка му изпраща SMS, в който посочва, че се е скрила в склада и моли да й съобщи кога проверката е приключила.

Служителите на РЗИ-София изнемогват и имат нужда от доброволци, които да помагат в епидемиологичните проучвания, каза още Балабанова. Тя сподели, че ситуацията в София е доста тежка. Постоянно служители на Здравната инспекция излизат в болнични. Когато един оздравява, се разболява друг.

„Целият ресурс на столичната РЗИ е мобилизиран в борбата с COVID-19. Категорично силите не ни стигат. Търсим доброволци, които да ни помагат в епидемиологичните проучвания. Те ще трябва да се обаждат на хората и да изясняват кога човек е получил положителна проба, има ли контактни и кои са те, за тях има 10 дни карантина”, добави тя.

Директорът на дирекция „Обществено здраве“ сподели, че около 30 души са откликнали на призива за помощ. Тя добави, че нейните служители, които са общо 25 души, работят непрестанно, дори и през уикенда. Те правят епидемиологични проучвания, декарантинират, карантинират, дават дежурства и ходят на проверки.

„Искам да ви кажа, че изнемогваме. А сега, след въвеждането на сертификатите, откриваме и много грешки. Надявам се, че от другата седмица ситуацията ще се подобри, но това са само прогнози. Всеки ден моите екипи обикалят с полиция в големи молове, вериги, заведения. В петък бяхме на нощта проверка по дискотеките”, каза д-р Балабанова.

„Заварихме много добра организация, бяхме в центъра на София, бяхме в кв. „Студентски град”. Имаше създадени мобилни лаборатории за тестове. Мерките се спазват, имаме и пълното съдействие на управителите. Ние проверяваме сертификатите и с валидатор, не само сертификата на хартия. Ако през първите дни налагахме актове, то сега всички са изрядни”, обясни д-р Балабанова.

Тя посочи още, че родителите се делят на две категории – такива, които искат децата да се върнат в клас, и такива, които предпочитат онлайн обучението. Нейното лично мнение е, че в момента не е целесъобразно децата да се върнат на училище. Тепърва ще се разбере дали трябва ученик, който е дал положителна проба, да бъде повторно тестван с PCR тест. Това трябва да бъде посочено от производителя. Ако дете се окаже заразено с COVID-19, по закон неговите съученици трябва да бъдат карантинирани за 10 дни като контактни.

„В момента вървят обсъждания дали да се признава наличието на антитела. Според мен наистина трябва да бъде доказано, че този човек е безопасен за другите. Тази тема трябва да се консултира с научния капацитет, които да кажат дали да се признават антитела и за колко време”, смята д-р Балабанова.

Коментари

Новини Варна