IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
09:50 | 5 ноември 2021
Обновен: 03:55 | 17 април 2024

12 т дизел експлодирали при сблъсъка на тира и цистерната. Версиите за взрива

Разследват причините за тежката катастрофа между във Велико Търново

По материала работи: Слав Велев
12 т дизел експлодирали при сблъсъка на тира и цистерната. Версиите за взрива

Снимка: Веселина Ангелова/Труд

Следователи разследват причините за тежката катастрофа между цистерна и камион във Велико Търново. Зловещият инцидент е станал около 15 часа в четвъртък на изхода на Велико Търново, на главен път София- Варна, край село Леденик, пише "Труд". 

При сблъсъка на двата товарни автомобила, 12-те тона дизелово гориво в цистерната са експлоадирали. При мощния взрив кабината се е откъснала и е излетяла на метри от возилото. Шофьорът е загинал на място. Другият шофьор е откаран в Спешна помощ- Велико Търново с фрактури на крайниците и изгаряния.

Двете смазани возила бяха обвити в пламъци и над района имаше силно задимяване. От високата температура при горенето на горивото, асфалтът се е деформирал.  

Около 17 часа пожарът беше локализиран от екипи на пожарната във Велико Търново. Създадена бе организация и от Севлиево се извършваше пренасочване на товарните автомобили, пътуващи в посока към Велико Търново през Габрово и Дряново. Леките автомобили и автобусите пък бяха пропускани през село Леденик. Движещите се в обратна посока изчакваха на място.

По случая са разпоредени експертизи, които ще изясняват причините за тежката катастрофа. Образувано е досъдебно производство под наблюдението на Окръжна прокуратура- Велико Търново. Основната версия е, че единият от шофьорите е заспал на волана или му е прилошало и е изгубил управление. Допуска се и катастрофата да е в следствие на техническа неизправност на някое от возилата. 

"Първите екипи забелязват, че произшествието  е между два товарни автомобила, от които единият е цистерна, която е разхерметизирана и гори дизелово гориво. Това наложи веднага гасенето с пянообразувател. Единият от товарните автомобили е бил в близост до гориста местност, която също пламнала, пожарните екипи са гасили и нея", споделиха огнеборци.

46-годишният шофьор на влекача „Мерцедес“, който  е с изгаряния, е транспортиран от Велико Търново към болницата в Плевен.

"Започват следствени действия, след което след тяхното приключване ще се извърши измиване и опесъчаване на пътното платно. Това вероятно ще отнеме най-малко 4 часа", коментира областният управител на Велико Търново инж. Георги Гугучков.

Коментари

Новини Варна