IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
09:20 | 10 ноември 2021
Обновен: 09:40 | 17 април 2024

Спазва ли се мярката за "ковид сертификатите"? Проверка на Bulgaria ON AIR

Редица нарушения са засечени в заведения и търговски центрове

По материала работи: Слав Велев
Спазва ли се мярката за "ковид сертификатите"? Проверка на Bulgaria ON AIR

Експеримент на Bulgaria ON AIR провери спазва ли се мярката за "зелените сертификати". Екипът ни установи нарушения в заведения и търговски центрове.

Избираме си търговски център, по-голям от 300 кв. м, в който според ограниченията, не може да се влиза без представяне на документ за ваксиниране, преболедуване или отрицателен тест от Ковид-19.

Охраната проверява с поглед иначе истинския сертификат за ваксиниране. Не установява дали той е валиден или не е. Правим втори опит - този път с подставено лице. Пращаме му проверения преди минути сертификат, за да проверим дали ще успее да влезе с него. Оказва се обаче, че това не е нужно. Влизането без документ се оказва безпроблемно.

Правим същата проверка в заведение за хранене - и там сертификатът се оказва излишен.

Ден по-късно посещаваме същите обекти с екипи на РЗИ и полицията. Още преди да се отправим към входа на мола – биваме забелязани от охраната на паркинга. Минути по-късно на входа на търговския център гардовете са два пъти повече от тези предишния ден. И стриктно преглеждат за зелен документ всички посетители. А след 30-минутна проверка, проверяващите екипи приключват инспекцията си. И не откриват нарушения.

"Установихме, че е създадена организация за изискване на "зелени сертификати" на клиентите и на двата входа на обекта – както на предния, така и на задния. Всички служители, които бяха проверени, разполагаха с валидни "зелени сертификати", посочи инспекторът в РЗИ – София Моника Драгнева.

Подобна проверка минути по-късно се проведе и в заведението, в което ние прекарахме повече от час предишния ден. Този път и с екип на "Икономическа полиция".

Проверяващите тепърва ще разглеждат сигналите ни за нарушения и в двата обекта. При констатирани нередности и от тях след излъчените видеа на собствениците ще бъдат съставени актове между 300 и 1000 лв. Само за миналата седмица в София са проверени над 100 обекта и са издадени над 780 предписания.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Коментари

Новини Варна