IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
09:00 | 14 ноември 2021
Обновен: 01:36 | 20 май 2024

14 ноември – Коледни Заговезни и ден за почит към Св. Филип

Днес е Световен ден за борба с диабета, Световен ден на ГИС и празник на логопедите

По материала работи: Слав Велев
14 ноември – Коледни Заговезни и ден за почит към Св. Филип

Колаж: Pro News Dobrich

Днес Православната църква почита паметта на Св. апостол Филип - един от дванадесетте апостоли, които са следвали Спасителя, а имен ден на 14 ноември празнуват всички с имената Филип, Филипа и техните производни. Честит празник на всички именици!

14 ноември е последният ден в който, може да се яде месо. От утре, започват 40 дневни Коледни пости, които свършват чак на Бъдни вечер. Ако сте планирали сватба в близките дни, имайте предвид, че от утре до 21 ноември (Въведение Богородично) са забранени църковните венчавки.

По стара българска традиция на Коледни Заговезни на трапезата задължително се поднася пиле или кокошка с кисело зеле, тиквеник с орехи и ароматни пълнени чушки с боб.

Стопанката на дома трябва да сипе на всички на трапезата от блажното ястие, а след това да скрие лъжицата, с която е сипвала. Тя ще я извади отново чак на Коледа, когато пак ще е разрешено да се яде месо.

Световна здравна организация е определила днешната дата за Световен ден за борба с диабета – Отбелязва се от 1991 г. по повод годишнина от рождението на Фредерик Бантинг, канадски физиолог, откривател на инсулина. В световен мащаб от хроничното заболяване страдат над 360 милиона души. На диабета се дължи голям дял от разходите за здравеопазване в много развити страни.  По данни на Международната Диабетна Федерация (МДФ) със захарен диабет, в България живеят близо 600 000 души, като 450 000 са с диагностицирано заболяване, а останалите 150 000 имат диабет, но не знаят за това и следователно не се лекуват. Това е 9,6% от възрастното население.Прогнозата за 2030 г. диабетноболните у нас да се увеличат с над 10%.

На 14 ноември у нас и в още 60 държави по света се отбелязва Световния ден на Географските информационни системи (ГИС).

Днес е и професионалният празник на логопедите.

Коментари

Новини Варна