IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
15:00 | 17 ноември 2021
Обновен: 20:24 | 27 март 2024

Затвор за мъж, нарушил карантината

36-годишният Х.И. ще трябва да плати и глоба в размер на 10 000 лева

По материала работи: Слав Велев
Затвор за мъж, нарушил карантината

36-годишният Х.И., предаден на съд от Районна прокуратура - Търговище за това, че при условията на продължавано престъпление, нарушил мерки издадени против разпространяването на заразна болест по хората и като лице поставено под карантина не изпълнил задължението да не напуска дома или мястото си за настаняване, в което е посочено, че ще пребивава, е осъден на една година „лишаване от свобода“ при първоначален строг режим на изтърпяване. Търговищкият Районен съд го призна за виновен за извършеното от него престъпление по чл.355, ал.2 във връзка с ал.1 във връзка с чл.26, ал.1 от НК. Мъжът ще трябва да плати и глоба в размер на 10 000 лева.

На 6 юни 2021 година 36-годишният Х.И. пристигнал в България от Федерална република Германия през ГКПП - Дунав мост и бил поставен под карантина от РЗИ – Русе. Той трябвало да остане на адрес в град Търговище за период от 10 дни без да има правото да излиза, съобразно заповедта на Министъра на здравеопазването от 3 юни 2021 година. Подсъдимият собственоръчно подписал предписанието към него.

Въпреки, че бил поставен под задължителна карантина, 35-годишният мъж нарушил противоепидемичните мерки. Три пъти той бил засичан от полицейски служители в нарушение и бил предупреждаван за това.

По случая е образувано досъдебно производство под ръководството и надзора на Районна прокуратура – Търговище. Мъжът е предаден на съд и осъден ефективно.

Определението на съда, с което е одобрено постигнатото споразумение между прокуратурата и 36-годишния мъж, е окончателно.

Коментари

Новини Варна