IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
08:30 | 21 ноември 2021
Обновен: 21:47 | 27 април 2024

Днес e Денят на християнското семейство и християнската младеж

21 ноември е определен за Международен ден на болните от муковисцидоза, Световен ден на телевизията и Световен ден на приветливостта

По материала работи: Слав Велев
Днес e Денят на християнското семейство и християнската младеж

Днес Православната църква чества Въведение Богородично - Деня на християнското семейство и християнската младеж.

Въведение Богородично е един от големите вселенски празници. По традиция в този ден цялото семейство се събира заедно. Приготвят се много лакомства за децата. На постещите им е разрешено да ядат риба.

21 ноември е определен още за Международен ден на болните от муковисцидоза. Муковисцидозата е най-честото наследствено животозастрашаващо състояние, резултат от мутация в ген, който кодира протеин регулиращ проводимостта на редица органи и системи в организма. По международни данни настоящата прогнозна възраст на оцеляване на хората болни от Муковисцидоза е 37.4 години. За съжаление, в България средната продължителност на живота на болните от Муковисцидоза е ранна ученическа възраст - 12-13 години. Макар и спадащо все още към групата на редките заболявания, то е определено като най-честото такова у нас.

21 ноември е обявен и за Световен ден на телевизията. Отбелязва се от 1996 г. с резолюция на Общото събрание на ООН в чест на първия Световен телевизионен форум, състоял се именно на тази дата в Ню Йорк. Историята на телевизията е започнала преди около 80 години в САЩ, Япония и Съветския Съюз. През 1933 г. американският инженер от руски произход Владимир Зворикин успява да изобрети катодната тръба, която и до днес се явява главна част на повечето телевизори. Благодарение на откритието на Зворикин през 1936 г. започват редовни телевизионни програми във Великобритания и Германия, а през 1941 г. и в САЩ. Чак през 50-те години на ХХ век телевизията получава масово разпространение в Европа.

Днешният ден е обявен и за Световен ден на приветливостта. 21 ноември е честван като Световен ден на поздравите за първи път през 1973 година. Тогава той е своеобразен отговор на военния конфликт между Египет и Израел. Инициативата е на Майкъл и Брайън Маккормик от щата Небраска, които смятат, че така ще покажат безумието на войната и ще привлекат вниманието върху последствията от засилването на международното напрежение. Така те отварят пощенска кутия в Бевърли Хилс, Калифорния, където всеки може да изпрати своето послание за мир, както и да поздрави с мечтата за един по-добър свят 10 души по свой избор. Сега пощенската кутия е само един от начините да се изпрати писмото за мир. Инициативата има интернет страница, която и днес подканя да изпратите e-mail. Адресът е www.worldhelloday.org. В сайтът можете да видите оригиналните послания на хора като Далай Лама, Майка Тереза, Стиви Уондър и други над 100 световно известни личности.

Коментари

Новини Варна