IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
България
11:45 | 22 ноември 2021
Обновен: 04:03 | 17 април 2024

Имоти: Продават най-много тухлени жилища от 2-ри до 4-ти етаж

Клиентите проучват бъдещите си съседи, искат ново строителство

По материала работи: Слав Велев
Имоти: Продават най-много тухлени жилища от 2-ри до 4-ти етаж

Офертите за продажба на двустайни и тристайни апартаменти в столицата са най-много за имоти, разположени на втори, трети и четвърти етаж, показва справка в сайта imot.bg.

Обявите за стандартни тухлени двустайни с площ от 60 до 75 квадрата са общо приблизително 2500. от тях 600 са за жилища, разположени на втория етаж, като средната им офертна цена е 1400 евро за квадрат. На второ място са имотите на следващия - 3-ти етаж - 480 на същата средна цена. 340 са обявите за тухлено жилище от сегмента на четвърти етаж, като средната цена е със 100 евро за кв. м по-висока. Предложенията за продажба на партера са по-малко - 184 за по около 1300 евро/кв. м. За имоти от 11-и етаж нагоре са само 8 и офертната цена е аналогична.

По около 400 са офертите за продажба на тристайни апартаменти с площ от 76 до 100 квадрата, разположени на втори и трети етаж, като средните суми, искани от собствениците, са съответно 1540 и 1570 евро за кв. м. За имот на партера в сегмента офертите са само 67 при средна искана цена от 1400 евро за единица площ.

„Купувачите на жилища вече имат по-високи изисквания и за съседите“, каза за „Монитор“ председателят на Националното сдружение „Недвижими имоти“ (НСНИ) Добромир Ганев. Според него пандемията при всички положения промени нагласите и изискванията на хората, включително започнаха да гледат на имота и откъм здравословна среда - една сграда дали се почиства, дезинфекцира, дали има някакви системи.

„В следващите години българският купувач може би ще започне да пита и за умния дом. Тук консултантите и брокерите трябва да имат информация кой живее в сградата, профил на хората, все повече ставаме свидетели на сгради, които имат собственици и обитатели, които предпочитат хора с подобен социален профил.

Това е добре, има по-високи изисквания към дизайна на сградата и функцията й вътре. За разлика от преди в последните няколко години ние сме свидетели на много по-качествени жилищни проекти. Сградите вече са с по-модерни материали и се използват по-добри изолационни материали, сградите са с по-красиви фасади, по-функционални са, мисли се за бъдещите разходи по поддръжката на сградата. Хората постоянно питат за месечните разходи за поддръжка или годишните. Една качествена сграда може да ви спести изключително сериозни бъдещи разходи и затова хората стават по-знаещи и изискващи. Много се промениха нагласите не само поради пандемията, но тя също остави своя отпечатък по отношение например на изискванията за здравословна среда“, добави той.

По думите му, покупката на имот е рискова операция и по тази причина потребителите трябва да избират личен брокер, както избират личен адвокат или лекар. „Това е една услуга, която изисква изключителни знания. Трябва да се избира информирано, не трябва да се избира оферта, трябва да се избере личен брокер, който да ви представлява в този сложен процес на продажба или на личен имот. Изискванията са към професионалните брокери, защото има разлика между тях, с необходимите знания и компетенции, и между посредниците, които свързват двете страни. Затова и самите потребители трябва да изискват информация за самите услуги, които ще бъдат предоставени в рамките на заплащането, което ще направят. Трябва да правят разлика между брокер, който ще ги представлява, и между посредник, който ще им покаже имот и съответно ще ги свърже като две страни.

Коментари

Новини Варна