IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
08:30 | 25 ноември 2021
Обновен: 20:05 | 22 април 2024

Православната църква чества деня на Св. Климент Охридски

25 ноември е обявен за Международен ден за елиминиране на насилието срещу жените

По материала работи: Слав Велев
Православната църква чества деня на Св. Климент Охридски

Днес Православната църква чества деня на Свети Климент Охридски, заедно със Свещеномъченик Климент, епископ Римски.

Знае се, че Свети Климент Охридски е роден през 840 г. в Солун, но липсва информация за неговите най-ранни години. Личността му става известна, когато Равноапостолите просветители на славянските народи Св. св. Кирил и Методий се отправили към Моравия и взели със себе си от своята родина юношата Климент. Св. Климент Охридски - един от учениците на братята Кирил и Методий, е наричан от средновековните византийски автори "пръв епископ, който проповядвал на български език". Тачен е като един от най-значимите автори на старобългарски език, оставил след себе си жития, похвални слова и преводи на богослужебни текстове. Смята се, че той е първият, който въвежда кирилицата.

Днес имен ден празнуват хиляди българи носещи имената Климен и Климентина, както и техните производни. Честит празник на всички именици!

25 ноември е обявен за Международен ден за елиминиране на насилието срещу жените, с резолюция на ООН от 17 декември 1999 г. Жените по света са обект на насилие, като размера и истинския характер на този проблем, често остава скрит. Активистките от различни организации отбелязват 25 ноември, като ден срещу насилието, още от 1981 г. Тази дата води началото си от жестокото убийство през 1961 г. на трите сестри Мирабал, политически активистки в Доминиканската република, които са екзекутирани по заповед на доминиканския диктатор Рафаел Трухильо.

На 25 ноември от 18.30 часа пред Съдебната палата в София ще се проведе Протест срещу насилието над жени под надслов „Нито една повече!“. Протестът може да бъде подкрепен с местни инициативи в цялата страна.

Коментари

Новини Варна