IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
10:50 | 25 ноември 2021
Обновен: 22:53 | 24 април 2024

Зима идва, сняг няма, курортите готвят секира с лифт картите. Вижте им цените

Забавленията на пистите тази зима най-евтини в Банско

По материала работи: Слав Велев
Зима идва, сняг няма, курортите готвят секира с лифт картите. Вижте им цените

Кадър: АРХИВ/Bulgaria ON AIR

Сезонната лифт карта за Боровец скочи с 5 стотака, показа справка на „Монитор” в официалния сайт на зимния курорт. Докато през 2020 г. тя се е търгувала на цена от 1000 за възрастни, през предстоящия сезон ще се повиши с още 500 лв. Именно в Боровец ще броим най-много за цял сезон зимни забавления на пистите, пише "Монитор".

Разлика в тарифата се наблюдава и при картите за деца и младежи от 7- до 22-годишна възраст. Вместо досегашните 700 лева те се увеличават с още 300, достигайки хилядарка.

Сезонният билет за ски, който е валиден само през делничните дни, а също и детската лифт карта през този период пък ще бъдат двойно по-скъпи спрямо миналата година. Цената им се увеличава от 500 на 1000 лева за възрастен и от 300 на 600 лева за детска такава за целия зимен сезон. Междувременно в Банско сезонната лифт карта за възрастни е с 50 лева по-евтина от тази в Боровец, “входът за пистите“ за малчуганите обаче се оказва по-евтин в най-стария зимен курорт у нас – 1000 лв. при 1350 лв. в Банско. Друга сериозна разлика между двата курорта е, че докато в парти дестинация номер едно за зимен туризъм децата под 7-годишна възраст могат да се насладят на заснежените склонове срещу 95 лева, в Боровец те могат да карат ски напълно безплатно.

В Пампорово пък се разписват със средна цена за сезонна карта за възрастни от 1480 лева и 888 лева за деца. Младежите, решили да прекарат зимната си ваканция в Западните Родопи, ще броят с близо 200 лева повече спрямо тези, резервирали в Боровец. Както в Боровец, така и в Пампорово се предлагат и ски карти, които могат да бъдат използвани единствено в делничните дни. Те са на почти идентични цени за възрастни и малчугани – 1000 лева (Боровец) и 1036 лева (Пампорово), а за деца – 600 лева (Боровец) и 622 лева (Пампорово).

В случай че решим да се поглезим с уикенд по-близо до столицата, може да се насочим и към лифт „Симеоново – Алеко“.

Тазгодишните цени на билетите обаче все още не са обявени.

През изминалата година еднодневните забавления на пистите са стрували 32 лева на възрастни, 26 лева за ученици, студенти и пенсионери, а също и 20 лева за деца до 12 години. Концесионерите са предлагали и уикенд пакети за семейства. Двама родители с едно дете до 7 години е следвало да заплатят общо 48 лева, при две отрочета пък цената скача до 51 лева.

Припомняме, че с цел осигуряване на безопасен и успешен зимен сезон от Министерството на туризма изготвиха правилник за прилагане на противоепидемични мерки при извършване на туристическа дейност за предстоящия сезон. Според него заведенията за хранене и развлечения могат да работят, ако персоналът е

100% ваксиниран, преболедувал е COVID-19 или разполага с отрицателен резултат от PCR или антигенен тест. В затворените обекти пък се допускат само хора, които притежават зелен сертификат. Сред другите здравни мерки, които трябва да предприемат местата за настаняване, са носене на маска от служители и посетители, регулиране и контрол на потока от гости в хотела, поставяне на информационни табели. В протокола ясно са разписани и правилата за кабинкови въжени линии, седалкови лифтове и влекове. Към момента се предвижда сезонът да започне без изискването за представяне на зелен сертификат за достъп на туристите до ски съоръженията.

Коментари

И какво от това ( преди 2 години )
ПОСЛЕ ПАК ЩЕ РЕВАТ И БЪРШАТ СОПОЛИ ЧЕ НЯМАТ ТУРИСТИ
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна