IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
България
11:00 | 4 декември 2021
Обновен: 14:32 | 22 април 2024

Денков зове: Не почвайте с изпитите на децата

Всички ученици се връщат в клас на Никулден

По материала работи: Слав Велев
Денков зове: Не почвайте с изпитите на децата

Не почвайте с изпитите на децата, оставете ги малко да се адаптират, използвайте присъственото обучение, за да видите къде са пропуските. С този призив се обърна по БНТ образователният министър акад. Николай Денков , след като стана ясно, че понеделник в клас ще се върнат и големите ученици.

Образователното министерство ще направи анализ какви пропуски са се натрупали. На база на него февруари –март ще се правят планове как ще завърши учебната година и как ще започне следващата. Акад. Денков вече съобщи, че ще се обсъди по-ранен старт. Според него обаче 1-и септември е твърде рано и по-скоро може да се говори за 5-и или първия понеделник на месеца

По думите на министъра ритъмът на учебния процес не е бил нарушен, но стои въпросът с качеството на онлайн уроците. Проблемът за изминалите 5 седмици е бил по-скоро липсата на социалните контакти за учениците. Министърът увери, че МОН няма да реже от Коледната ваканция, защото всеки има нужда да си почине.

Към момента в класните стаи учат 89% от малките ученици, като първоначално съгласие за тестване на деца си са дали само 57% от родителите. Министърът очаква ситуацията при големите да бъде същата, защото няма проблем да се подават декларации и след това.

В понеделник в клас могат да влязат всички ученици с подписани декларации за тестване веднъж в седмицата, както и тези, които имат зелен сертификат. Ако училищата не са успели да се организират навреме, те могат да започнат във вторник. Когато спадна заболеваемостта под 250 на 100 000, ще се върнат и тези паралелки, в които няма 50% съгласни.

За следващия понеделник все още няма тестове за всички,но се очакват още. Седмично предходните седмици пристигали между 400 и 600 000. Затова и ключово за връщането на големите ученици е намалението на тестването от два пъти на един път в седмицата.

Министърът открои два проблема за по-дългия период на дистанционно обучение за учениците от 5-и клас нагоре. При така дефинираните изисквания на здравния министъре трябвало да има тестване два пъти в седмицата, за да могат да влязат в училище, но нямаше тестове. Вторият проблем е бил комуникационен. МЗ са говори с числа, които да договорили, а МОН броя на тестовете, които са разпределили. Акад. Денков разкри, че е провел среща с премиера Янев и здравния министър д-р Кацаров, за да се разберат как да се промени заповедта, за да могат големите да се върнат с наличните тестове. Той посочи, че ако обещаните 1 млн. теста преди седмица са били пристигнали, то всички ученици още тази седмица са щели да бъдат в класните стаи.

Министърът заяви, че още е рано да се говори, че ще продължи и в редовния кабинет, защото преговорите продължават. Той обаче посочи  какво трябва да се направи в сферата на образованието. „Няма едно решение, има няколко важни неща, които трябва да се случат успоредно, за да им качествена промяна”, заяви акад. Денков. Той открои три от тях. Заплатите на учителите да бъдат 120-125% от средните за страната. Да се промени съдържанието на учебниците, защото има твърде много академичен материал, който е излишен за децата и този проблем трябва се реши най-накрая. Трябват да има и повече занимания и дейности по интереси. Акад. Денков подчерта, че правилата, по които работят институции, също трябва да бъдат изчистени.

Коментари

Новини Варна