IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
България
18:03 | 17 юни 2014
Обновен: 17:49 | 13 април 2024

Асансьори-убийци дебнат навсякъде

Асансьори-убийци дебнат навсякъде

По материала работи: Борис Проданов
Асансьори-убийци дебнат навсякъде

Три четвърти от асансьорите у нас са потенциални убийци. Над 80 000 от съоръженията са стари и пътуването с тях е опасно, предупреждават експерти. В същото време поддръжката често се прави фиктивно, показват проверките на Държавната агенция по метрология, съобщи Нова ТВ.
По закон на всеки три години трябва да се прави технически надзор на асансьорите у нас, а на всеки десет дни - да минават на поддръжка. Износени въжета, опасни шахти и стари кабини - само част от панорамата, която се разкрива пред очите ни, докато минаваме през етажите.
„Състоянието на асансьорите е плачевно. Добрата поддръжка гарантира дълъг живот на асансьорите, но нашите асансьори са на по 40-50 години, има и на 80 г. - нима виждате по улиците да се движат коли на 80 години?", пита Николай Миленков от Българската асансьорна асоциация.
Над 80 000 от съоръженията са монтирани до 1990-та година и не отговарят на изискванията за безопасност. За безопасността на асансьорите в жилищните постройки следят техници от лицензирани фирми, не винаги ефективно.
„За съжаление има доста отклонения - формални проверки, проверки „в бъдеще време" - хващаме протоколи за асансьори, които са проверени за три месеца напред - повишават риска от инциденти", категоричен е Стефан Цанков от Държавна агенция за метеорологичен и технически надзор.
Оказва се обаче, че подемни съоръжения, ескалатори и рампи за хора и товари не попадат под надзора на държавата. Така за тяхната безопасност не гарантира никой.
Живеещите в блокове със стари асансьори могат монтират врата, която да раздели кабината и в нея да се качват по-малко пътници. Така едновременно няма да се стигне до аварии и няма да се стига до препълване.
При фиктивни технически прегледи се съставят и административни актове, а ако нарушенията станат повече - може да се стигне и до отнемане на лицензи. Все пак всичко това е въпрос и на лична отговорност, тъй като голяма част от съоръженията са в частни ръце.

Коментари

Новини Варна