IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
България
08:40 | 7 декември 2021
Обновен: 23:41 | 15 април 2024

Радев продължава с консултациите за кабинет

Днес президентът приема ИТН, ДБ и „Възраждане“

По материала работи: Слав Велев
Радев продължава с консултациите за кабинет

Президентът Румен Радев завършва днес консултациите с парламентарните сили в 47-ото Народно събрание, преди да връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за премиер, излъчен от най-голямата политическа сила в новия парламент - "Продължаваме промяната".

Държавният глава ще разговаря на "Дондуков"2 с представителите на парламентарните групи на "Има такъв народ", "Демократична България" и "Възраждане".

Това са третите за годината консултации на президента в опит да бъде съставено редовно правителство - след парламентарните избори на 4 април и на 11 юли не се стигна до сформиране на редовен кабинет.

Вчера Румен Радев проведе последователно консултации с "Продължаваме промяната", ГЕРБ-СДС, ДПС и "БСП за България".

Президентът подчерта, че очакванията от новия парламент са за излъчване на стабилно правителство.

Като бъдещ мандатоносител от "Продължаваме промяната" отново потвърдиха, че са готови с коалиционното споразумение, което имат и четирите партии, с които се очаква да формират мнозинство.

Стана ясно, че новата структура на Министерския съвет включва две нови министерства – на икономиката и на иновациите и растежа. Разпределението в кабинета би трябвало да отрази представянето на партиите в Народното събрание.

На консултациите при президента БСП заявиха, че на пленум днес ще бъде обсъдено предложението за коалиционно споразумение, както и имената на бъдещите четирима министри от страна на левицата. Междувременно стана ясно, че пленумът се отлага поради продължаващите преговори.

ГЕРБ-СДС заявиха, че ще бъдат конструктивна опозиция и няма да подкрепят новото правителство, а ДПС не дадоха категоричен отговор, но - по думите на лидера Мустафа Карадайъ "това не противоречи на законите на физиката".

Коментари

Новини Варна